Жене

,

Корона вирус

Положај жена током епидемије – Да су жене одлучивале боље би осетиле потребе жена

Иако жене чине више од половине светског становништва, женска људска права су и даље под константним ударом, што постаје посебно видљиво у ситуацијама друштвених криза. Епидемија корона вируса додатно је отежала и онако тежак положај жена, које су биле вишеструко оптерећене радом у кући и на послу, бригом о деци, али и старијима и болеснима. Да ли су током епидемије на прави начин узете у обзир потребе и положај жена?

Запослене у здравству, просвети, трговини и у највећем делу услужних делатности,  жене су се током пандемије нашле на првој линији фронта, бивајући најизложеније епидемији корона вируса. Жене из различитих сфера друштвеног живота Пријепоља са којима смо разговарали, сагласне су да током епидемије није на прави начин вођено рачуна о потребама жена.

Жене су биле, нажалост, и пре тога угрожене, а поготову сада током ванредне ситуације – сматра домаћица из Ивања Слађана Брајовић.

Према речима одборнице у СО Пријепоље Самире Ћосовић жене су се одједном нашле у ситуацији да одговорно нобављају свој посао и да се суочавају са низом проблема које је пандемија донела.

Био је проблем са децом која су до тада ишла у вртић, а одједном није имао ко да води рачуна о њима. Затим ту је брига о старим особама, а врло често су жене биле суочене са проблемом да брину о старим родитељима – каже Самира.

Слађана Брајовић истиче да су многа породична насиља ескалирала током ванрердног стања.

Да је било више жена на водећим положајима могуће да тога не би дошло, да би се више рачуна водило о тим женама које су 24 сата биле у кући са насилником. Акценат стављам и на жене које су радиле током ванредног стања, пре свега на медицинске сестре и на то како су у свему томе прошле самохране мајке, које нису могле да изађу из куће као и мајке деце са посебним потребама – истиче Слађана.

Самира Ћосовић додаје:

Није било никаквих мера којима би се олакшао положај жена или су оне дошле пред сам крај епидемије, прилично касно тако да пуно је проблема са којима су се жене суочиле уи овом тешком периоду за све, а посебно за жене.

Током епидемије и ванредног стања, посебно су биле угрожене жене старије од 65 година којима је био забрањен излазак из куће.

Не бих могла да се похвалим да је било неке активности везано за пружање помоћи, било у набавци хране, обиласку. Људи који су имали родбину у Пријепољу, она им је помагала, а они који живе сами били су препуштени сами себи – искрена је пензионерка Миља Петровић.

Да је било више жена на местима одлучивања, ситуација била другачија, сматрају наше саговорнице.

Сигурна сам да би реаговале адекватније и да би боље осетиле потребе жена и изашле у сусрет свим тим проблемима – каже Самира Ћосовић.

Слично размишља и Миља Петровић.

Да су жене одлучивале шта је требало урадити у смислу хуманости, помоћи и обиласка тих старијих домаћинстава сигурна сам да би било другачије и много успешније.

Наше саговорнице се слажу да из свега овога треба извући поуку. Очекују да ће након предстојећих парламентарних и локалних избора на местима одлучивања бити много више жена.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *