Породилиште у Пријепољу добило апарат за проверу слуха код беба

У оквиру хуманитарне акције Блиц фондације „Срце за децу“, породилишту у пријепољској Болници уручен је апарат за рано дијагностиковање евентуaлног оштећења слуха код новорођенчади.
Од марта ове године траје акција „Блиц фондације“ са циљем да се сва породилишта у  Србији опреме апаратом за скриниг слуха. До сада је то урађено у 29 породилишта од планираних 56. „Блиц фондација постоји већ четири године. До сада смо имали преко 150 акција чији је циљ био здравље наше деце и  њихово срећно детињство“, каже уредник акције „Срце за децу“ Велимир Перовић.

Медијски партнер на пројекту је Радио телевизија Србије. Уредница Информативног програма РТС Ивана Божовић каже да су они до сада разговарали са родитељима чија деца имају оштећење слуха, са будућим родитељима, са лекарима, са здравственим радницима, чије су приче преточили у различите прилоге емитоване у најгледанијим информативним емисијама РТС. „Мислим да сада не постоји особа у Србији која није чула за скрининг апарат и да смо подигли свет јавности колико је важно да ураде преглед слуха код новорођенчади“, додаје Ивана.
За преглед провере слуха код беба који не траје дуже од једног минута, до сада се ишло у Здравствени центар Ужице, те ће овом донацијом бити олакшано и родитељима и здравственим радницима. „Ми имамо око 500 порођаја годишње, једна до три бебе на хиљаду рођених има оштећење слуха“ каже начелница неонатологије и дечјег одељења др Љиљана Томашевић и додаје да је раним откривањем оштећења слуха већа вероватноћа да ће се дете излечити.
Директор Пријепољске болнице др Бранко Гојаковић захвалио се Блиц фондацији у име колектива пријепољске Болнице, истичући да ће ова донација олакшати посао здравственим радницима.
У хуманитарној акцији „Срце за децу“ коју води Блиц фондација  прикупљено је укупно 25 милиона динара, а вредност апарата је 450 000 динара.

Подели на мрежама

Повезани чланци