Портали на прошлогодишњем конкурсу: Једни радили, други преписивали

Портали на прошлогодишњем конкурсу: Једни радили, други преписивали

Од девет милиона динара за суфинасисрање пројеката у области јавног информисања на прошлогодишњем конкурсу, са укупно 2.700.000 динара подржанa су четири портала и једне новине. Како су трошили додељени новац, анализирали смо у овом тексту.

ПП Медиа Пријепоље је на прошлогодишњем конкурсу из буџета Општине добио милион динара за пројекат „Пољопривреда – производња здраве хране“. Комисија је увидом у извештај утврдила да овај медиј није закључио уговоре за услугу графичке обраде фотографија и продукције за медијске садржаје. Процедура за прикупљање понуда је испоштована, али није потписан уговор са „Трем Принтом“ из Пријепоља, коме је поверен посао графичке обраде фотографија за 615.000 динара. Такође, није достављен ни уговор са Прибојском иницијативом за младе и умрежавање „Примус“, која је за 300.000 динара радила продукцију осам текстова произведених у оквиру пројекта. Председник овог удружења је Горан Рековић, актуелни уредник Информативног предузећа „Полимље“, које је на прошлогодишњем конкурсу подржано са 600.000 динара за пројекат „Мој град, мој рад“. Полимље није доставило Одлуку о формирању пројектног тима, па Комисија није могла да утврди коме су тачно исплаћиване накнаде за седам текстова колико је урађено у оквиру пројекта. За трошкове штампе седам издања, Полимље је „Трем Принту“ из Пријепоља платило нешто више од 188.000 динара, али без потписаног уговора и спроведеног тендера за прикупљање понуда. 

Проблемима дивљих депонија општине Пријепоље бавио се Глас западне Србије уз подршку од 800.000 динара. Наративни и финасијски извештај овај медији није доставио у предвиђеном року. Комисија је утврдила да је на достављеним рачунима увећан износ за правдање трошкова монтаже, снимања и тона. Предвиђено је било 30.000 динара за период од пет месеци, а Глас западне Србије доставио је фактуру у износу од 145.000 динара. Укупан износ од 290.000 динара Глас западне Србије исплатио је, без уговора, фирми из Београда „4Н студио“ за услугу монтаже, снимања и тона. Овај медији није доставио ни решење о формирању Пројектног тима, ни уговоре о ангажовању лица на пројекту, тако да Комисија није могла да утврди  да ли су накнаде исплаћиване лицима која су стварно била ангажована на пројекту. У приложеној табели уз наративни извештај овог портала стоји да је урађено 20 медијских садржаја: по седам текстова и фотографија и шест видеа. Табела није у складу са наративним извештајем пројекта у којем пише да је урађено 10 текстова и 10 фотографија. Шест видеа није било ни планирано пројектом.

Од десет медија подржаних на прошлогодишењем конкурсу за суфинансирање пројеката из области јавног информисања, само медиј „Веб портали инфо – Мирјана Теодоровић ПР“ из Пријепоља није доставио наративни извештај, како би оправдао 200.000 додељених из буџета Општине. Портал се пројектом обавезао да ће информисати јавност о активностима локалне самоуправе. Иако је реч о онлајн медију, доказ за произведених 30 тесктова достављен је у ворд формату. На њима чак и не стоји визуелно истакнута подршка општине Пријепоље, тако да по мишљењу Комисије не представљају доказ да су објављени на порталу, јер нема линкова за објављене медијске садржаје, као ни рачуна за продукцију прилога за портал у износу од 60.000 динара. Комисија није могла да утврди на шта је новац потрошен – да ли за накнаде које се тичу реализације пројекта, или је реч о месечним зарадама запослених. У импресуму овог медија стоји да је реч о информативно-забавном порталу, да је главна и одговорна уредница Мирјана Досковић. Запослени у овом медију се никада нису појавили на терену да пропрате неки догађај, већ су само преписивачи вести из других медија. Тако овај портал већ четири године, уз подршку буџетских средстава, обитава на медијској сцени Пријепоља.

Маркетиншка агенција Снежане Деспотовић из Ужица „Вест медиа прес“ је за 100.000 динара радила пројекат „Моја перспектива у Пријепољу“. Новац је је оправдан трошковима телефона и интернета, као и закупа возила и горива. Комисија је констатовала да за закуп возила, на износ од 35.700 динара, Вест медиа прес није доставила Уговор о закупу, као и да су средства предвиђена за гориво, без путних налога,  уплаћивана на рачун физичког лица, односно законског заступника медија. Где је путовала законска заступница Снежана Деспотовић за новац општине Пријепоље није познато, али у Пријепоље сигурно није, јер се није појавила на појединим догађајима у Пријепољу о којима је „извештавала“. То потврђују и преузете фотографије са других медија у објављеним текстовима, а неки су само преузета обавештења са сајта Општине Пријепоље.

Kако су телевизије трошиле новац на прошлогодишњем конкурсу, читајте у овом тексту.

Када је Општинско веће половином јула први пут расправљало о извештају Комисије и уоченим неправилностима медија у спровођењу пројеката, обећано је да ће сви који нису испоштовали уговорне обавезе морати да врате новац у општинску касу. Тада је речено да ће се извештај Комисије одразити и на расподелу средстaва за ову годину и да они медији који нису испоштовали уговорне обавезе, неће имати право учешћа на конкурсу две године. Месец дана касније, потпуна амнезија за све изречено. Сви медији су „помиловани“ од стране Општинског већа за ненаменски утрошене милионске износе. И сви ће они и ове године, вероватно, учествовати на расписаном конкурсу!? Хоће ли опет бити подржани, зависиће од политичке одлуке, а не налаза Комисије и уочених неправилности. Пракса показује да се по страни оставе професионално информисање, коректно финансијско извештавање и правдање средстава грађана и грађанки општине Пријепоље.

Овај текст настао је у оквиру Пројекта "Слободни медији - услов демократизације друштва". Пројекат се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш.  Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.
Подели на мрежама

Повезани чланци