Телевизије ненаменски потрошиле милионе из буџета Општине Пријепоље на прошлогодишњем конкурсу

Телевизије ненаменски потрошиле милионе из буџета Општине Пријепоље на прошлогодишњем конкурсу

Комисија која је урадила контролу трошења буџетских средстава додељених медијима на прошлогодишњем конкурсу за суфинансирање пројеката из области јавног информисања, утврдила је низ пропуста код скоро свих 10 медија подржаних на конкурсу. Поједини медији нису произвели број медијских садржаја предвиђених пројектом, док други нису доставили комплетну финансијску документацију за правдање додељених средстава. Од десет подржаних медија, пет је телевизија, чије пропусте анализирамо у овом тексту.

На прошлогодишњем конкурсу, највећи износ средстава из буџета општине Пријепоље добила је Телевизија Прибој, 1.800.000 динара. Цео износ потрошен је на плате 15 запослених. Али, исплате нису извршене како су планиране. У извештају Комисије наводи се да она није могла да утврди исплаћене појединачне износе, јер нису били у складу са предложеним буџетом. Наиме, буџетом су планирани једнаки износи за све, а на достављеним изводима исплаћиване су различите накнаде. Телевизија Прибој није доставила ни решење о формирању пројектног тима, тако да Комисија није могла да утврди коме су накнаде исплаћиване. Интересантно је да је ова телевизија уз финасијски извештај прикачила и пореске пријаве о обрачунатим порезима и доприносима за месец мај, пре него што је и потписан Уговор са општином Пријепоље. Поред неправилности у финансијском извештају, Комисија је утврдила и да Телевизија Прибој није произвела предвиђени број медијских садржаја. Требало је 30 колажних емисија „Пријепољски мозаик“, а урађено је само 15. 

За разлику од Телевизије Прибој, Санџак телевизија из Новог Пазара, од додељених 1.300.000 динара за пројекат „Наш лијепи Санџак – Пријепоље“, ни динара није потрошила на плате. Зато је за постпродукцију издвојила 100.000 динара, 400.000 динара за маркетинг на друштвеним мрежама и исто толико за израду студија, шпице и сценографије. Овај новац Санџак телевизија је, без потписаних уговора, по сва три основа исплатила Друштву са ограниченом одговорношћу „Санџак медиа“, чији је директор Салахудин Фетић, који је заправо и директор Телевизије Санџак. Исти човек је и члан Санџачког удружења новинара, којем је Санџак телевизија платила 400.000 динара за новинарски консалтинг. На сајту Удружења стоји да је председник Удружења Усаме Зукорлић. Није до краја јасно шта тачно подразумева новинарски консалтинг, али је очигледно да је новац оправдан пребацивањем са рачуна на рачун у оквиру исте куће. Комисија у свом извештају наводи да је ова телевизија испоштовала број медисјких садржаја предвиђених пројектом, али је Телевизија Форум увидом у достављене прилоге и емисије закључила да на дисковима заиста стоји тачан број медисјких садржаја, али да их се неколико понавља. Уместо предвиђених 16 прилога, докази су достављени за 13, а уместо планиране четири емисије, урађена је једна, у којој новинарка наводи да емисију суфинансира град Нови Пазар?!

„Све за спорт“ назив је пројекта Телевизије 5 Ужице којој је додељено 1.200.000 динара. По 300.000 динара потрошено је на плате двоје новинара, једног сниматеља и организатора. Комисија наводи да овај медији није доставио појединачне обрачуне накнада за ангажована лица на пројекту, те је немогуће утврдити исправан ток трошења новца. ТВ5 доставила је у свом извештају пет емисија „Поглед из завичаја“, на којима је назначена производња од пре две године, тачније август 2020. године. Тако је ове „бајате“ медијске садржаје Телевизија 5 из Ужица послала као регуларно урађене за прошлогодишњи пројекат. 

Посао на који се обавезала уговором са општином Пријепоље Телевизија 5 није урадила, али је зато један број својих прилога уступила телевизији из Нове Вароши. Код приватног предузећа Буковача д.о.о из Нове Вароши, које је добило 400.000 динара за пројекат „ВЕСТИ – ТВ Златар“, Комисија запажа да се као новинари и сниматељи истичу лица која се већ појављују у другом медију, који је такође подржан на конкурсу. Тачније, Буковача се досетила да преузме добар део прилога Телевизије 5 из Ужица, а једини ауторски печат на емитованим прилозима је њихов потпис. Ова телевизија углавном је извештавала о догађајима које је организовала општинска власт у Пријепољу. Врло је приметно да о скоро свим догађајима извештава са даном закашњења, а отприлике сваки прилог почиње речима: „јуче је у Пријепољу“. Да упосленици ове телевизије нису били у право време на правом месту већ је јасно, али нису испоштавали ни број медијских садржаја на које су се обавезали Уговором. Иако су навели да ће урадити 30 медијских садржаја, у достављеном извештају је само 21.

Телевизија Форум је на прошлогодишњем конкурсу општине Пријепоље за суфинансирање пројеката из области јавног информисања подржана са 1.600.000 динара за пројекат „Пољопривредни и турстички потенцијали – шанса за развој општине Пријепоље“. Сви планирани медијски садржаји, осам ТВ емисија и по 20 тв прилога и текстова на порталу Форуминфо, су професионално и благовремено произведени. Комисија је на финансијски извештај дала препоруку да убудуће Удружење врши исплате са наменског рачуна Трезора, а не пословне банке, као што је био случај у овом пројекту. Ова ставка, иначе, није се нашла као обавезна тачка потписаног уговора са Општином, већ само у препорукама.

Чињеница је да већина медија на прошлогодишњем конкурсу није испоштовала препоруке Комисије из претходних година, те да су се одређене неправилности понављале. Очигледно да су одређени медији били склони читању Уговора између редова, па су превидели суштину, а то је да морају испоштовати предвиђени број медијских садржаја,  истаћи ко их финасира и доставити пратећу документацију за правдање средстава. Но све им је опроштено.

Ниједном медију није наложено да врати новац у буџет који нису наменски потрошили. Подсећамо да су за сличне пропусте Удружења грађана и спортска удружења морала да врате новац у општинску касу.

Тако ће медији који нису испоштовали уговорне обавезе и ове године равноправно учествовати на расписаном конкурсу за суфинансирање пројеката из области јавног информисања који је у току, а за чију реализацију ће имати, у најбољем случају, рок од два месеца.

Читајте и наш претходни текст о медијима који су подржани на прошлогодишњем конкурсу.


Овај текст настао је у оквиру Пројекта "Слободни медији - услов демократизације друштва". Пројекат се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш.  Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.
Подели на мрежама

Повезани чланци