Посета амбасадора Ирана Пријепољу: Мултикултуралност је добар темељ за будућу сарадњу

Посета амбасадора Ирана Пријепољу: Мултикултуралност је добар темељ за будућу сарадњу

Разноликост коју поседује општина Пријепоље добар је темељ за успостављање сарадње са Исламском Републиком Иран, оцењено је приликом посете нашој општини амбасадора Ирана Рашида Хасана Пура. Посету је започео у Музеју у Пријепољу, а завршио састанком са руководством локалне самоуправе. Размену искустава и идеја амасадора са представницима из Пријепоља, иницирали  су браћа Сеид и Муамер Халиловић, пореклом из Пријепоља, који су своје образовање усавршавали у Ирану.

Културна сарадња може бити кључ успостављања добрих односа општине Пријепоље и Исламске Републике Иран, један је од кључних закључака изнетих приликом посете амбасадора ове земље Рашида Хасана Пура општини Пријепоље. У делегацији је био и директор  Културног центра Ирана, који у Београду постоји више од 30 година, Амир Пурпезешк. Посету Пријепољу амасадор је започео обиласком сталне изложбене поставке у Музеју.

Имам осећај да се налазим у граду који представља озбиљну богату ризницу историјског и културолошког богатства – истакао је амбасадор Исламске Републике Иран у Србији Рашид Хасан Пур.

Конкретна сарадња са Музејом се већ назире.

Ми смо се договорили да у наредној години у Музеју прикажемо краткометражни ирански филм – прецизира директор Музеја у Пријепољу Асим Бећировић.

Након Музеја, делегацију је дочекало општинско руководство. Председник општине Пријепоље Владимир Бабић је рекао да је жеља представника општине Пријепоље да сарадња заживи и постане традиционална и да је мултикултуралност општине Пријепоље улазница за сарадњу и са истоком и са западом.

Драго нам је што Пријепоље има част да буде једна од ретких општина која је добила прилику да сарађује са Исламском Републиком Иран – каже председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Амбасадор Исламске Републике Иран овом приликом је рекао да га посета Пријепољу радује, али и предстваља велику одговорност, јер на темељу те одговорности мора да размишља да у што скоријој будућности се дође до опипљивих резултата.

Више је поља на којима се може успотавити сарадња Пријепоља са Ираном, оцењено је на састанку, попут пољопривреде, науке, образовања, спорта, трговине. Након повратка у Београд, кад се процене капацитети општине Пријепоље, јасно ће се дефинисати у ком смеру би могла да иде подршка Ирана Пријепољу. Конкретно је договорено да Општина амбасади Ирана проследи контакте успешних привредника из Пријепоља, како би се што пре нашао начин да им се пружи подршка у развијању бизниса. Резултати ове посете у будућности ће бити видљиви свим људима који живе у Пријепољу, поручено је са састанка.

Подели на мрежама

Повезани чланци