Потписан споразум између пријепољске Филијале НСЗ и Општине Пријепоље

Потписан споразум између пријепољске Филијале НСЗ и Општине Пријепоље

У просторијама пријепољске Филијале Националне службе за запошљавање потписан је споразум који се тиче уређивања међусобних права и обавеза у реализацији мера активне политике запошљавања за 2023. годину. Општина Пријепоље и Национална служба за запошљавање су за ову годину заједнички определили 15 милиона динара, што је нешто више у односу на прошлу.

Споразум су потписали предедник општине Пријепоље Драго Попадић и директорка пријепољске филијале НСЗ Рафета Хајдаревић. Мере  које су предвиђене овим споразумом су субвенција за самозапошљавањ која је намењена незапосленим лицима и субвенција за отварање нових радних места, намењена послодавцима.

Финансијски износ средстава за ову годину по споразуму је 15 милиона динара. Од тога је учешће Националне службе за запошљавање 9.000.000 динара, односно 60 одсто, док је учешће општине 6.000.000 динара, односно 40 одсто. То је један значајан износ финансијских средстава који ће омогућити да се директно, уз финансијску меру, самозапосли или запосли код послодаваца око 50 особа, зависно од категорије која конкурише, односно да ли ће то бити особе са инвалидитетом или особе из осталих категорија незапослених лица – каже директорка Филијале НСЗ у Пријепољу Рафета Хајдаревић.

Општина Пријепоље већ годинама удружује средства са НСЗ.

Традиционално општина Пријепоље има добру сарадњу са НСЗ. Трудићемо се дау наредном периоду ту сарадњу још више унапредимо и да повећамо износе што смо учинили и ове године, јер смо издвојили већи износ средстава за самозапошљавање и ангажовање лица код других послодаваца. Надамо се да ће се људи одазвати и да ћемо имати добрих послодаваца који ће, не само искористити ова средства, већ ће и насатваити да се баве посовима за које буду аплицирали – истакао је председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Након потписивања овог споразума сви јавни позиви и конкурси морају бити расписани до 16. јуна, а трајаће до 31. августа. Услови и конкурси по којима ће се реализовати програми и мере предвиђени овим споразумом биће исти као они које реализује НСЗ у својој организацији, а исто важи и за финансијска средства.

Оно што је битно, а тиче се овог споразума, јесте да је општина у обавези да ова средства, која су намењена за финансирање поменутих програма и мера, пребаци на наменски рачун НСЗ пре доношења прве одлуке по било ком захтеву – напомиње Рафета Хајдаревић.

Председник Драго Попадић обећао је да ће се општина Пријепоље у наредном периоду трудити да пружи техничку подршку Националној служби за запошљавање.

Гледаћемо да то буде кроз јачање нашег Одељења за локални и економски развој, јер је управо та сарадња најважнија с обзиром да је ова сарадња у њиховом делокругу – каже председник Драго Попадић.

На евиденцији пријепољске филијале Националне службе запошљавања према најновијим подацима налази се 12.252 лица, од тога 3.763 у Пријепољу.

Подели на мрежама

Повезани чланци