Потписан Уговор о санацији и рекултивацији несанитарне депоније Стањевине са фирмом „МПП Јединство ад Севојно“

Потписан Уговор о санацији и рекултивацији несанитарне депоније Стањевине са фирмом „МПП Јединство ад Севојно“

Уговор о санацији и рекултивацији несанитарне депоније Стањевине потписан је са фирмом „МПП Јединство ад Севојно“, која је имала најповољнију понуду у хитном поступку јавне набавке, у вредности од близу 34 милиона динара. Ово је, како су на конференцији за медије истакли председник општине Пријепоље Владимир Бабић и заменик Есад Хоџић, прва фаза пројекта укупне вредности 135 милиона динара.

Уговор пред камерама председник општине Пријепоље потписао је данас, а како кажу, у посао санације и рекултивације  деопоније, фирма „МПП Јединство ад Севојно“ креће већ сутра и имаће 80 календарских дана да тај посао заврше. Како је председник Бабић истакао, ово је велики корак за нашу општину, али до кога не би дошло без подршке Министарства за заштиту животне средине и суседних општина, првенствено Прибоја, на чију депонију се тренутно одлаже отпад из наше општине.

Ми се надамо да је ово прави потез и да ће за нека два – три месеца бити звршена комплетна конзервациуја ове депоније и бити постављени биотронови и биотекстил који ће спречити даље цурење и отакање тпада у водоток Лима. Морамо поменути помоћ Србијавода који су најприсутнији у Пријепољу и раде пет великих пројеката – обалоутврда Шарампов, радиће обалоутврду Залуг и Бродарево, пројекат корићења реке Милешевке и као додатни пројекат заштитни бедем који неће бити украсни зид већ статичка препрека да се смеће неће наћи у Лиму, као и Мост у Шарампову – рекао је председник општине Пријепоље Владимир Бабић.  

На левој обали Лима ка Залугу планирана је изградња обалоутврде, у дужини од 3 и по километра, док ће заштитни бедем на десној обали испод досадашње депоније бити изграђен у дужини од 420 метара. 

Оно што тамо данас видите, кабасти отпад, каучи, отомани, душеци, бела техника се мора прво уклонити. Све оно што је ван дела депоније се мора прикупити. Извршиће се геодетске снимања, онда се врши шкарпирање на дозвољени пад, затим ће се приступити тзв.  постављању слојева, дренажни слој, слој инертних материјала, геотекстил. На делу према магистрали ће се поставити хумус и озеленити. Ова прва фаза је урађена према пројекту чија је укупна вредност 135 милиона – објаснио је заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић.

За одлагање кабастог неопасног отпада са депоније, али и убудуће, скупштинском одлуком је изабрана локација у Ивању на којој се некада вршила сепарација шљунка и песка.

На захтев Министарства, достављена је и табела у којој су  мапиране и лоциране дивље депоније. Процењује се да на територији општине Пријепоље, на дивљим депонија  има 150 тона отпада, па се у општини надају да ће уз помоћ Министараства следећи корак бити решавање овог проблема.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *