Повећан број деце са респираторним и стомачним инфекцијама у Пријепољу

Повећан број деце са респираторним и стомачним инфекцијама у Пријепољу

Број деце оболеле од корона вируса у Пријепољу се смањио, међутим, због ублажавања противепидемијских мера и завршетка распуста, лекари бележе значајан пораст деце са респираторним и стомачним вирусима. Према речима начелнице Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља у Пријепољу докторке Зорице Грбовић, вируси једнако погађају децу и школског и предшколског узраста и углавном не доводе до озбиљније клиничке слике.

Нагли скок респираторних и стомачних инфекција код деце није изненадио педијатре. Ђаци су након повратка са распуста кренули са нормалном наставом без дељења одељења и скраћивања часова, а ношење маске у школи више није обавеза, већ само препорука, коју ретко ко поштује.

Довољно је да дете неколико дана проведе у колективу – било у школском, било у предшколском, и већ можемо да очекујемо неку вирусну инфекцију. Оне се најлакше преносе у колективима, у зимском периоду, када се просторије мање проветравају, а маске све ређе носе у затвореном простору. Самим тим повећан је контакт између деце, а те вирусне инфекције се најчешће преносе капљичним путем: кијањем, кашљањем, руковањем, љубљењем и било каквим блиским контактом – каже др Зорица Грбовић, начелница Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља у Пријепољу.

Грбовић каже да су најчешћи симптоми ових вируса инфекција горњих респираторних путева, праћена температуром, кашљањем, углавном сувим и промуклим, сличним лајању пса. Присутна је и секреција из носа, печење или бол у грлу. Упоредо са респираторним проблемима, јављају се и стомачне инфекције, где велики број деце има осећај мучнине, повраћање или пролив, праћене повишеном телесном температуром и по некад оспама по телу.

Будући да се вируси веома лако преносе, потребне су строже мере превенције, а ношење маске би успорило њихово ширење.

Потребно је и чешће проветравање просторија, одржавање хигијене просторија, прање руку, правилна исхрана и правилан одмор. Потребно је узимати што више цитрусног воћа ради витамина, а постоје и препарати за јачање имунитета, који неће спречити да се дете разболи, али ће олакшати клиничку слику и скратити дужину трајања инфекције, прецизира др Грбовић.

Докторка Грбовић је још једном истакла важност заказивања прегледа код изабраног педијатра на број телефона 714 167, како би се избегло стварање гужви у чекаоницама и спречио пренос вируса међу децом.

Подели на мрежама

Повезани чланци