Повећан број деце са респираторним инфекцијама у Пријепољу

Повећан број деце са респираторним инфекцијама у Пријепољу

У протеклих десетак дана повећан је број деце са респираторним инфекцијама и вирусом грипа. У Службу дечје здравствене заштите пријепољског Дома здравља углавном се јављају деца школског узраста и она која иду у вртић услед високе температуре и опште слабости. Педијатри саветују мировање, без самоиницијативног узимања антибиотика.

Као и сваке године ово је период када је Служба за здравствену заштиту деце и школске деце посећенија него обично. Разлог је пораст броја деце која се најчешће јављају због респираторних тегоба.

У оптицају су ти респираторни вируси. Наравно, у току је и епидемија других вируса. Ту су варичеле, неке цревне инфекције, али доминирају деца која долазе са симптомима респираторних инфекција и то деца предшколског и школског узраста – каже вршитељка дужности директорке Дома здравља Пријепоље др Оливера Ровчанин Крповић.

Родитељи су често у дилеми када дете треба одвести код лекара.

Родитељи најбоље знају своју децу. Дeцу која бурно реагују треба довести код лекара одмах првог или другог дана. Са друге стране, са децом која имају неке блаже симптоме, може се сачекати и неколико дана и онда се јавити свом изабраном лекару. Најпре позвати свог изабраног лекара, односно тимску сестру и најавити преглед – саветује др Оливера Ровчанин Крповић

Један од симптома који највише брине родитеље јесте појава високе температуре која се после одређеног периода враћа.

То је све одбрана организма, јер вирусом се бранимо, порастом температуре, кашљем, секрецијом носа, очију, грла. Значи све су то симптоми који су, заправо, одбрана дечијег организма од те инфекције – каже др Ровчанин Крповић.

Пре посете лекару родитељи и сами могу помоћи свом детету, а основно је не давати антибиотике на своју руку.

Прво што треба сваки родитељ да уради јесте да измери температуру и да пропрати стање свог детета. Ако су повишене вредности, сад је то негде изнад 38,2 или 38,3, онда треба дати лек за обарање температуре, пратити и ако све то не помаже, обавезно се јавити свом изабраном лекару – истакла је др Оливера.

Како би се спречило даље ширење инфекције, која се веома лако преноси, докторка Ровчанин Крповић саветује поштеду од колектива макар седам дана.

Подели на мрежама

Повезани чланци