Сања Мановић: Кључна компонента за унапређење родне равноправности је умрежавање

Сања Мановић: Кључна компонента за унапређење родне равноправности је умрежавање

Како би питања родне равнопрпавности системски уредили, на предлог Одбора за родну равноправност, Скупштина општине Прибој усвојила је Стратегију за унапређење родне равноправности са Акционим планом и Европску повељу за родну равноправност.

Усвајање тих докумената је од кључног значај, они су основ за све и платформа за остваривање родне равноправности. Без скупштинских аката и на локалу и на нациоанлном нивоу не можемо причати, јер сведоци смо да је код нас веома тешко да се неке ствари промене, првенствено због менталиетета и традиције – каже председница Одбора за родну равноправност СО Прибој Сања Мановић.

Као кључна компонента за унапређење родне равноправности је умрежавање, што је Одбор из Прибоја давно препознао.

Ми смо се прво умрежиле на локалу. Умрежиле смо се и са одборницама на нивоу Златиборског округа, а и чланице смо Националне парламентарне мреже. То што смо жене нам је заједнчки именитељ. Политичка припадност и идеје којима припадамо то је све тривијално и секундарно у односу на то што смо ми жене. Када се повежете, онда сте много снажнији и веће су шансе ка остваривању циља – додаје Сања. 

На списку одборница и одборника Скупштине општине Прибој проценат жена је 42,1 одсто, што је више од предвиђене квоте од 30 одсто.

Оно што је плану Одбора за наредни период је подношење инцијативе да се у буџет за наредну годину примени механизам родно одговорног буџетирања. Родно одговоран буџет не значи посебне буџете за жене и мушкарце, већ представља расподелу постојећих средстава на начин да одговарају на потребе и једних и других.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *