Председник Србије Александар Вучић Почасни грађанин Општине Пријепоље – представници власти поносни, опозиција против

Председник Србије Александар Вучић Почасни грађанин Општине Пријепоље – представници власти поносни, опозиција против

Јавно признање „Почасни грађанин“ Општине Пријепоље биће додељено председнику Републике Србије Александру Вучићу – одлучено је на седници Скупштине Општине Пријепоље. Представници власти сматрају да је то начин да се захвале за улагања у развој општине, док опозиција сматра да је овим избором бачена сенка на друге добитнике и добитнице награда Општине Пријепоље.

За изузетан допринос развоју и афирмацији Општине Пријепоље у области економског развоја, инфраструктурних пројеката, подршке локалној заједници и унапређењу политичког дијалога на седници скупштине општине одлучено је да се председнику Србије Александру Вучићу додели признање „Почасни грађанин“ Општине Пријепоље. Одборници власти поносни на предлог да се председнику Србије додели овакво признање, док су представници опозиције у Скупштини критиковали предлог сматрајући да би се признање за афирмацију можда и могло доделити, али за развој општине не. Одборник Српског покрета Двери Ратко Ракоњац, сматра да је овим избором бачена сенка на на све друге добитнике награда и признања Општине Пријепоље.

Ми овде имамо већ годинама под плаштом демократије идолопоклонство. Један човек се пита за све, он је обезбедио средства, то је аутоматски кршење Устава и члана 112 који се односи на надлежности Председника Републике Србије. Која средства је обезбедио и кад су обезбеђена? Средства грађана Србије и обезбеђена су у предизборној кампањи. Пријепоље јесте било највеће градилиште, али месец дана пред изборе – итакао је одборник ОО Српског покрета Двери Пријепоље Ратко Ракоњац.  

Председник општине Пријепоље Драго Попадић, истакао је за скупштинском говорницом да председник Вучић и сва министарства никада више нису подржавала општину Пријепоље и да је ово начин да им се захвале за сву помоћ и подршку.

Свака општина у Србији би требало да номинује председника Вучића за ово признање, јер то је једини вид да се захвалимо за пожртвованост коју председник Вучић има према свим општинама и свим појединцима. Ја сам лично у разговору са њим тражио и добили смо средства за ове неке путеве што се раде и добићемо још. Ја не памтим, млад сам, али у Пријепољу се никада више није радило. Тешко је сад да се вратимо на стару славу, били смо испред општина у региону, али се враћамо. Наравно, најлакше је у медијима рећи да је просечна месечна зарада најнижа у Пријепољу у односу на општине Златиборског округа. Зашто је најмања? Зато што је у Пријепољу највише запослених у приватном сектору у ком су минимална примања. И то је једини разлог – закључио је председник Општине Пријепоље Драго Попадић.  

Награду општине Пријепоље добиће др Зулкефил Бато Садовић за изузетан допринос у пружању здравствене заштите на територији општине Пријепоље и за ову одлуку су гласали сви присутни одборници и одборнице. Почасном конзулу Републике Србије у Турској Зарифу Алпу биће додељена награда за изузетан допринос у развоју локалне самоуправе општине Пријепоље.

Захвалницу Општине Пријепоље добиће три министарства – Министарство рударства и енергетике – на челу са министарком Дубравком Ђедовић Хандановић за изузетан допринос у унапређењу квалитета живота грађана општине и економски развој кроз унапређење енергетске ефикасности и стабилности снабдевањем електричном енергијом. Такође, Министарство туризма и омладине са министром Хусеином Мемићем за изузетан допринос кроз улагање у пројекте у области туризма. Захвалница ће бити додељена и Кабинету Министра Едина Ђерлека за регионални равномерни развој у претходној влади за изузетан допринос у развоју и унапређењу инфраструктуре. Захвалнице су према Одлуци Скупштине заслужили и АД „Путеви Ужице“ реализацијом инфраструктурних пројеката, затим прф.др Радослав Свичевић за афирмацију општине Пријепоље у Србији и иностранству, др Зага Попадић за хуманитарни рад и афирмацију општине Пријепоље и Јово Цаковић за развој и афирмацију спорта у општини Пријепоље и промоцију општине у земљи и иностранству.

Према одлуци Скупштине биће додељене и 63 новчане награде ђацима генерације основних и средњих школа у Пријепољу, носиоцима Вукове дипломе, ђацима који су освојили неко од прва три места на републичким такмичењима, спортистима и спортисткињама који су остварили успехе на државним и међународним такмичењима и добровољним даваоцима крви.

На седници скупштине изгласане су и измене Пословника скупштине  у који се уводи термин Комисија за родну равноправност, како је у складу са Законом о родној равноправности. Такође, на предлог председника Скупштине самосталним одборницима за расправу по тачкама дневног реда може се доделити и време дуже од једног минута, чиме се, како је истакао одборник Насо Планић у неравноправан положај доводе одборничке групе са са мањим бројем одборника, док су одборници опозиције тражили да време не зависи од воље председавајућег него да се самосталним одборницима одреди три минута за расправу.

Усвојене су и измене мреже Јавних основних школа, тачније, избрисано је издвојено одељење ОШ „Владимир Перић Валтер“ од 1. до 4. разреда у Џурову и издвојено одељење ОШ „Свети Сава“ у Косатици јер нема ђака који би похађали та одељења. Отварена ће бити два нова издвојена одељења од 1. до 4. разреда у Горњим Страњанима у оквиру ОШ „Светозар Марковић“ из Бродарева и издвојено одељење ОШ „Душан Томашевић Ћирко“ у Мијанима. Тако ће у Пријепољу о наредној школској години бити седам основних матичних школа и 30 издвојених одељења и једна Основна музичка школа.

Подели на мрежама

Повезани чланци