Представа „Црна кутија“ позоришта „Јанко Веселиновић“ из Богатића најбоља у Западној Србији

Представа „Црна кутија“ позоришта „Јанко Веселиновић“ из Богатића најбоља у Западној Србији

Спуштена је завеса на 12. фестивал аматерских позоришта Западне Србије. Селектор фестивала Владимир Путник поделио је 16 признања, а за најбољу представу прогласио је „Црну кутију“ Аматерског позоришта „Јанко Веселиновић“ из Богатића.

Након две седмице и осам представа у такмичарском делу, завршен је 12. фестивал аматерских позоришта Западне Србије. Селектор фестивала Владимир Путник рекао је да су се посебно истакле представе „Чујеш ли, мама, мој вапај“ Аматерског позоришта Дома културе „Јован Томић“ из Нове Вароши и „Црна кутија“ Аматерског позоришта „Јанко Веселиновић“ из Богатића, а нијансе су пресудиле да најбоља буде представа из Богатића.

Чланове позоришта из Богатића радује коментар селектора да се у неким деловима њиховог извођења губила разлика између аматеризма и професионализма, рекла је Мира Ковачевић, која у представи глуми Вању. Имају велика очекивања од наступа на републичкој смотри позоришних аматера.

Специјално признање иницијативи удруживања позоришног аматеризма три општине додељено је представи „Свадба“. Урошу Младеновићу припало је признање за педагошки рад са младима за представу „Ко је овде луд“ Дома културе Пријепоље. Награда за колективну игру припала је ансамблу представе „Говорна мана“ из Пожеге. За најперспективнију младу глумицу проглашена је Тијана Митрашиновић, за улогу Даре у представи „Госпођа министарка“, а за најперспективнијег младог глумца проглашен је Дарис Лончаревић за улогу Виктора у представи „Ко је овде луд“. За избор музике у истој представи награђен је Огњен Делчев. Награда за најбољу сценографију припала је Станку Никачевићу за представу из Нове Вароши „Чујеш ли, мама, мој вапај“. За најбољу костимографију награђена је Даница Веселиновић за представу „Неопрезни радозналац“. Салих Туркмановић из Нове Вароши награђен је за најбољу мушку епизодну улогу Луке у представи „Свадба“, а најбољу женску епизоду одиграла је Нејра Хурић из Пријепоља у представи „Ко је овде луд“. За најбоље глумце и глумице на фестивалу подељене су три награде – Мини Шанковић за улогу Милене у представи „Црна кутија“, Небојши Радишићу за улогу Радивоја у представи „Чујеш ли, мама, мој вапај“ и Бојани Костовић, за улогу Живке у представи „Госпођа министарка“. Награда за најбољу режију припала је Ивани Терзић за представу „Црна кутија“. Награду за успешан редитељски поступак у реализацији савременог текста одбио је да прими редитељ Драган Јаковљевић, а ову одлуку образложила је директорка Дома културе „Јован Томић“ Михрија Хаџић.

Дом културе Пријепоље, као организатор фестивала, веома је задовољан сарадницима, одлукама селектора и посећеношћу. Приметан је велики број младих људи у публици, истакла је директорка Дома културе Пријепоље Адмира Хамидовић.

На фестивалу је изведено осам од планираних десет представа у такмичарском делу. Због болести глумаца учешће су отказали ансамбли из Ужица и Прњавора. Након проглашења најбољих и извлачења добитника наградне игре за публику изведена је представа „Терапија“ Регионалног позоришта из Новог Пазара, која је прошла селекцију за 59. фестивал „Јоаким Вујић“, а на фестивалу комедије „Мостарска лиска“ у Мостару награђена је за колективну игру.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци