Представљена монографија Дома културе Пријепоље „Ушће култура“

Представљена монографија Дома културе Пријепоље „Ушће култура“

Пријепоље је добило много монографијом Дома културе, под називом „Ушће култура“, аутора Милан Р. Цмиљановић, новинара, публицисте и хроничара. Кроз књигу, чија је промоција одржана синоћ, описан је историјат једне установе, али и града и времена, кроз које су заједно пролазили.

Промоција монографије Дома културе Пријепоље одржана је пред пуном малом салом, уз општи закључак да је штета што нема више младих људи у публици, већ углавном савременика његовог настанка и каснијег постојања. Иако се овакве књиге објављују приликом јубилеја, због многобројних разлога, монографија је обухватила 43 године постојања и рада кровне установе пријепољске културе.

Директорка Дома културе Пријепоље Адмира Мостарац са захвалила сарадницима и колегама из Дома културе. Нада се да ће се странице монографије листати са поносом, и да ће она бити неизоставни део поклона који представљају Пријепоље.

Књижевник Енес Халиловић је позвао присутне да замисле колико би били сиромашнији да није било Дома културе и његових програма, закључивши да би и непостојање монографије водило губитку прошлости и идентитета, нарочито у времену када многи центри моћи желе да се заборави историја и претворимо се само у потрошачко друштво.

Уметнички директор Колонија „Милешева“ Горан Чпајак се присетио своје младости и момената када је зграда културе настајала, и утицаја који је то имало на њега и многе Пријепољце.

Говорећи о називу монографије, Милан Цмиљановић је истакао значај Дома културе и свега оного што се у њему одигравало, а приређено је више од 10.000 разноврсних програма, истичући Симпозијум „Дани Сретена Вукосављевића“, Уметничку колонију Милешева и рад позоришта.

Промоцију су додатно оплеменили глумци Милорад Мики Дамјановић и Драгана Мићаловић, који су читали делове из монографије. Након промоције, у Великој галерији публика је поново могла да погледа фото-документарну изложбу „Ушће култура“ уз звуке и песму  Градски тамбурашког оркестра и вокалног састава „Лирике“ из Пљеваља.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци