Представници СУБНОР-а обележили Дан устанка народа Србије

Представници СУБНОР-а обележили Дан устанка народа Србије

Као што раде годинама, чланови СУБНОР-а, потомци бораца народноослободилачког рата и поштоваоци народноослободилачке борбе обележили су Дан устанка народа Србије  – 7. јул. Према речима члана Републичког одбора СУБНОР-а Србије Милана Лучића Пријепоље може бити поносно на своје учешће у антифашистичкој борби.

„На територији Пријепоља, 22. јуна 1941. године, у кући Димитрија Дика Нинчића у Чадињу, одржано је прво саветовање Обласног комитета КПЈ о нужности организовања борбе против окупатора. Устанак је дигнут под геслом – све за слободу и част, а ништа није вредније од части и слободе народа и земље“,  каже Лучић.

Данас се веома мало пажње поклања традицијама народноослободилачког покрета и борбе, додаје Лучић и каже да чак и обележавање 4. децембра, као датума једног од највећих епопеја партизана у Другом светском рату пропрате само локални медији.

Иако се ове године обележава 75 година од почетка устанка у Србији, општи немар се, према Лучићу, демонстрира и одсуством представника локалне самоуправе на свечаности у Парку народних хероја. Такође, ту је и нови датум обележавања Дана општине Пријепоље – 7. јул, уместо 9. јануара, када је Пријепоље коначно ослобођено од фашистичких окупатора, или 25. септембра, када је Пријепоље први пут ослобођено у Другом светском рату. Оба датума су дуго обележавани као Дан општине.

park 2
Милан Лучић, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије

Лучић сматра да не може бити важнији један трговачки уговор, о испоруци товара соли, од  четворогодишње борбе српског народа против највеће несреће у 20. веку.

  

 

 

 

Венце на споменик народним херојима положили су представници Општинског одбора СУБНОР-а Пријепоља и Општинског одбора Социјалистичке партије Србије, а свечаности су присуствовали и представници Полицијске управе у Пријепољу.

park 3
Полагање венаца на споменик народним херојима у Вакуфу

У културно-уметничком програму учествовали су песник Мумин Кучевић, гуслар Бранко Јане Несторовић и ученица Миња Лучић.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци