Preduzetnička avantura Jasmine Rovčanin – klikovima do svjetskog tržišta

Preduzetnička avantura Jasmine Rovčanin – klikovima do svjetskog tržišta

Za posao kojim se bavi Jasmina Rovčanin iz Prijepolja neophodan je telefon, laptop i internet. Ali, da bi se postigao uspjeh, potrebni su znanje i želja za napredovanjem, čega Jasmina ima u izobilju. Naime, njena preduzetnička priča smještena je u onlajn svijet, tamo gdje sve više ljudi gradi poslovne uspjehe, a Jasmina je jedna od rijetkih iz Prijepolja kojima je to pošlo za rukom.

Posredovanje u kupovini, najkraća je definicija onoga čime se Jasmina bavi. U širem kontekstu, u njenom poslovanju to podrazumijeva korišćenje internet alata da dođe do kupaca i dobavljača širom svijeta. Počela je sa malinama, a danas posreduje u kupovini širokog asortimana smrznutog voća i povrća prozvedenog u Srbiji, koje plasira poslovnim partnerima širom svijeta. Ono što ovakav preduzetnički poduhvat razlikuje od uobičajenih poslova trgovine, je što Jasmina nema dodira sa robom, već je skladišti samo u foldere na laptopu i Linkedin profilu. Zvuči komplikovano, ali je tu fazu Jasmina odavno prevazišla.

Kada sam krenula u tu preduzetničku avanturu nisam ništa znala o malinama i uporedo sam morala da učim. Ali, osnažila sam se da krenem sama i da pravim neku svoju priču, jer sam mislila da imam dovoljno snage da to uradim i istrajem. Ovako sa ove distance, nakon pet godina, mogu da kažem da je to bila izuzetna hrabrost, ali i ludost, jer ja nisam znala šta me sve čeka na tom preduzetničkom putu. Ali, da mogu da vrtaim vreme, opet bih isto uradila – sa osmijehom zaključuje Jasmina Rovčanin.

Posao kojim se bavi doneo joj je slobodu, jer nije fizički vezana za određeno mjesto. Tako se dešavalo da dok pije kafu u nekoj uličici Pariza, ugovara poslove. Ali, sa slobodom je došla i veća odgovornost.

Pošto poslujem sa firmama sa svih kontinenata, tu je prisutna ta vremenska razlika, koja podrazumeva da moram biti 24 časa online. Moji kupci sa Istoka kreću vrlo rano ujutru da šalju mejlove i onda se to nastavlja do kasno u noć, dok Amerika ne završi sa svojim radnim danom – opisuje nam Jasmina svoj radni dan.

Svakodnevno komunicira sa oko 20 firmi sa svih kontinenata. U svom poslu, ne susreće se sa mnogo žena. Mogu se nabrojati na prstima jedne ruke. 

To je uglavnom muški svet i od početka sarađujem sa muškarcima. Uopšte nemam osećaj da sam manje vredna, ni manje plaćena, ni da sam na neki način diskriminisana zato što sam žena u ovom poslu. Naprotiv, svi moji poslovni saradnici sa kojima svakodnevno komuniciram svuda po svetu me izuzetno cene i poštuju. Mislim da kako prolazi vreme, sve je manji jaz između muškaraca i žena, da to kreće polako da se izjednačava – optimistična je Jasmina.

Prve poslovne korake napravila je u Televiziji Forum još dok je studirala. Iz tog perioda nosi samo pozitivne utiske.

Sećam se da sam dobijala divne savete od pokojne Mirjane Tešević koja mi je govorila da moram da imam samopouzdanje, kada govorim bilo gde, taj način na koji govorim mora da bude takav da mi se veruje. To je savet koji sam ja prisvojila i kojeg sam se pridržavala u daljim poslovnim koracima

Preduzetnička avantura Jasmine Rovčanin dosta puta ju je odvela u razne gradove svijeta, poput Pariza, Barselone, Dubaija. U planu ima i nova putovanja, ali ono što ističe kao poseban benefit posla kojim se bavi su prijateljstva koja stiče širom svijeta.

Подели на мрежама

Повезани чланци