Друштво

,

Екологија

Прекинута јавна седница о изградњи хидроелектрана на Лиму – Нису испоштоване епидемиолошке мере

Jавна седница комисије за јавни увид у нацрт измена и допуна просторног плана и стратешке процене утицаја на животну средину хидроелектрана на реци Лим у Бродареву је прекинута. Разлог одлагања био је што је у малој сали Дома културе било је присутно више од 60 људи, а што је противно наредбама Министратва здравља и Кризног штаба Републике Србије.

На Нацрт измена и допуна просторног плана и стратешке процене утицаја на животну средину хидроелектрана на реци Лим поднето је 18 примедби од стране физичких и правних лица, саопштио је на почекту седнице председавајући Ђорђе Милић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које је носилац израде планског документа. Адвокат Сретен Ђорђевић, пуномоћник Еколошког покрета Пријепоља, изразио је незадовољство што у сали присутно више од 60 људи јер је то у време пандемије корона вируса недопустиво. Предлог председавајућег да у сали остану само подносиоци примедби, нико није хтео да уважи, тако да је седница одложена уз образложење да ће се одржати кад се за то стекну услови.

Надлежни орган који је спровео поступак је дозволио да седамдесетак људи седи у препуној сали Дома културе. Онда су захтевали од већине људи да напусте просторију што је потпуно противзаконито и супротно Закону о планирању и изградњи. Оно што они нису смели уопште да дозволе то је да 70 људи уопште уђе у просторију и када су видели да је заинтересована јавност и толико странака у поступку стигло, требали су да обавесте одмах све учеснике у поступку да се јавна расправа неће одржати, јер данас неко од вих људи може да страда  – каже Сретен Ђорђевић – адвокат, пуномоћник Еколошког покрета Пријепоља

О самом поступку доношења докумената и њихове садржине, Ђорђевић каже:

Ја тврдим да је он апсолутно незаконит, да је стручна документација која се налази у предмету невероватно непрофесионално одрађена. Ту се уопште није водило рачуна о заштити животне средине, о интересима Лима као међународне реке, о интересима најамње две државе јер је ово међунардна река, као и о интересима локалног становништва које се толико година и упорно бори против уништавања Лима – истиче Ђорђевић.

Представници израђивача планских докумената, која су предмет јавне расправ,е нису били у прилици да одговоре на примедбе. Првобитно, јавни увид у нацрт измена и допуна просторног плана и стратешке процене утицаја на животну средину хидроелектрана на реци Лим, био је планиран за 15. јул, али је одложен. Као разлог Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је навело епидемиолошку ситуацију у Србији.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *