Премијерно изведен комад „Тако је било“ младих глумаца и глумица из Пријепоља

Премијерно изведен комад „Тако је било“ младих глумаца и глумица из Пријепоља

На великој сцени Дома културе Пријепоље премијерно је изведена представа „Тако је било“ у режији Ивана Томашевића Жуће. Извели су је чланови и чланице омладинске сцене Аматерског позоришта Дома културе, а прича која носи снажну поруку побрала је симпатије малобројне пријепољске публике.

Седмочлана екипа пријепољских средњошколаца током непуних сат времена успела је да дочара једну причу обрађену на много начина чије су околности, јунаци, али и крајњи исход исти, али се стил приповедања мења у зависности од потребе. Овај комад, настао по текстовима француског писца Рејмона Кеноа, постојећој глумачкој подели одлично је прилагодио редитељ Иван Томашевић. Комад приказује један врло једноставан, истинит и баналан садржај, а остварујe свој пун потенцијал кроз бесконачан број језичких комбинација. Као драмски текст пружио је глумцима могућност за безброј комбинација на сцени, улазећи из улоге у улогу, из костима у костим, често са духовитим опаскама које су знале да насмеју публику. Глумци и глумице били су препуни утиска након премијере.

Осећа се још увек то узбуђење и помало напетост, јер једноставно није било лако радити с обзиром да смо често излазили из једне па одмах улазили у другу улогу. Било је напето и доста тешко, јер смо имали доста препрека приликом припреме саме представе. Али, на крају се види тај резултат. Драго ми је што смо на крају успели, надам се, да оправдамо очекивања свих који су нас гледали – са доста усхићења нам преноси своје утиске одмах након премијере Теодора Ракић.

Веома захтевну улогу у овом остварењу забележио је млади глумац Амир Каљић.

Представа је по мени била веома занимљива и уопште ми није било захтевно да је припремам. Ја сам са ужитком долазио на пробе и веома ми је жао што ће се сада то окончати, али опет смо вечерас показали један сјајан резултат тих проба. Што се тиче моје улоге, она јесте била нешто захтевнија, али ми није било тешко, већ сам баш уживао у њој – каже Амир.

Ајна Халиловић се први пут нашла на позоришним даскама.

Ово ми је прва премијера једне представе. Јако се лепо осећам. Пре него што сам изашла на сцену имала сам огромну трему.Имала сам осећај да ћу да заборавим текст. Али чим сам изашла на сцену, све је одмах прошло. Већ на средини представе сам се потпуно опустила. Додавали смо неке сцене како би било занимљивије тако да сам пресрећна. Очекивања јесу била велика и мислим да смо то оправдали – каже млађана Ајна Халиловић.

Овај комад на неки начин представља карикатуру наше свакодневице, деформисану слику стварности која се изнова понавља у различитим варијантама и са различитим улогама. Млади глумци и глумице сматрају да из представе може да се извуче више порука.

Поруку ове представе смо сви понављали заједно, а то је да свако треба да мисли својом главом, да свако треба да има свој став, а како бисмо то показали морали смо и различито да се обучемо – каже Ајна.

Представу је слично доживео и Амир Каљић.

Порука ове представе и оно о чему она говори јесте да када се један појединац издвоји из целокупног друштва и покаже свој став и мишљење, другачије се обуче или било шта дуго уради другачије од једне веће скупине, он обично бива осуђен и одбачен и због тога и неме право да изрази своје мишљење. У принципу ова представа говори о слободи мишљења и о правима човека – каже Амир.

Теодора је извукла следећу поруку.

Једноставно, треба да будемо своји. Не треба да се уклапамо у друштво ако се ми не осећамо да треба ту да се уклопимо, већ једноставно да нађемо неки свој стил и да уживамо у животу на свој начин.

Добар утисак који су на сцени оставили млади глумци и глумице, употпуњен је и разноврсним костимима које је специјално за ову прилику  креирала Ивона Булатовић, као и одличним избором музике.

Подели на мрежама

Повезани чланци