Прибој: Велики кораци ка унапређењу енергетске ефикасности

Прибој: Велики кораци ка унапређењу енергетске ефикасности

За програм Енергетске ефиксаности и обновљивих извора енергије, општина Прибој је буџетом за 2019. годину планирала да уложи 25 милиона динара. Како би унапредила енергетску ефикасност у јавним зградама, недавно је расписала Јавни позив за бесповратно суфинансирање активности инвестиционог одржавања фасада.

То је субвенционисање у износу од 80 одсто за термоизолацију фасада, али би било добро да се замени и столарија, што зависи од локалне самуправе и станара – каже директор ЈП „Топлана Прибој“ Зоран Ратковић.

До сада је општина Прибој у циљу унапређења енергетске ефикасности заменила столарију у Основној школи „Бранко Радичевић“ и Дечијој установи „Невен“.

Сад се раде две школе, ОШ „Десанка Максимовић“ и Машинско електотехничка школа, где се комплетно врши замена столарије и фасада. У току је и изградња котларнице за четири школе, две средње и две основне, такође на биомасу, на сечку. Надамо се да ће котларница бити у функцији до почетка наредне грејне сезоне – додаје Зоран.  

И ту се планови општине Прибој у овој области не завршавају.

Прибој је већ дошао у фазу идејног пројектовања велике градске топлане, која би била комбинована: део би био котао на сечку, део на мазут – објашњава директор Топлане.

Енергетска ефикасност доприноси локалном економском развоју, смањењу емисије штетних гасова и очувању животне средине.

Европска унија је енергетску ефикасност истакла као један од кључних начина за постизање циљева одрживог развоја. Грађани Србије троше и до 60 одсто више електричне енергије од оних који живе у ЕУ, иако је животни стандард у Србији доста нижи, подаци су Електродистрибуције Србије.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *