Пријепоље добило 30 нових предузетника

Пријепоље добило 30 нових предузетника

У оквиру мера активне политике запошљавања у просторијама филијале Националне службе за запошљавање у Пријепољу додељени су уговори за субвенције за самозапошљавање. Подршку за покретање бизниса у Пријепољу добило је 30 незапослених особа. 

На списку делатности које незапослени желе да покрену и ове године подржане су различите идеје – од производње пецива и колача, конзервације воћа и поврћа, поправке и набавке резервних делова за аутомобиле до организације транспорта…

Иако је по струци дипломирана економисткиња, Звездана Радомировић се одлучила да уложи у оно што воли да ради и покрене производњу пецива и колача.

То ће за почетак да буде нека мала породична фирма, видећемо како ће кренути, па ћемо у будућности проширити посао. Јесте да сам ја нешто сасвим друго по струци, али ово волим да радим тако да бих свима препоручила да оно што воле кроз овај програм и реализују – каже Звездана Радомировић.

Даница Несторовић је одлучила да се уз подршку Националне службе за запошљавање опроба у конзервирању воћа и поврћа.

Овај наш крај је веома погодан за овакав посао и мислим да то може да заживи и да се лепо ради. Једноставно волим тиме да се бавим – сматра Даница.  

За Павла Кијановића који се бави рачунарским програмирањем и организацијом транспорта у Европи, ова субвенција је веома значајна јер ће уложити у опрему и пословни простор за покретање делатности која је све заступљенија код нас.

Из године у годину све више је оних који се са евиденције Службе за запошљавање одлуче да покрену сопствени посао. Од 259 пријава, ове године су у четири општине које покрива Филијала у Пријепољу одобрена 73 захтева за субвенције.

Од тога је 30 у Пријепољу, 22 у Прибоју, 11 захтева у Сјеници и 10 у Новој Вароши. За ове намене је издвојено 21.960.000 динара. За 69 лица из категорије остала незапослена лица и два лица ромске популације субвенција је 300.000 динара док је за две особе са инвалидитетом висина субвенције 330.000 динара. Такође, морам да кажем да ћемо у наредном периоду потписати још уговора за самозапошљавање када су у питању програми који суфинансирају општине. У Новој Вароши ћемо потписати још 7 нових уговора, а у Пријепољу још 45 уговора о самозапошљавању до краја овог месеца – истиче в.д. директорке Филијале НСЗ у Пријепољу  Рафета Хајдаревић.  

Анализом покренутих бизниса које је Национална служба за запошљавање подржала у 2020. години, утврђено је да је половина од 122 предузетника успела да одржи свој посао, што је како у Служби истичу, веома битно јер предузетници чине важан део локалне привреде.

Подели на мрежама

Повезани чланци