Пријепољска пијаца – од пресаде до младог воћа и поврћа

Пријепољска пијаца – од пресаде до младог воћа и поврћа

На пријепољској пијаци у понуди, уз зреле плодове воћа и поврћа из увоза и пластеника, тренутно је актуелна пресада, највише парадајза и паприке, који се у овом периоду саде на отвореном. Цене су нешто веће него претходних година – пресада паприке кошта пет динара по комаду а парадајза од 30 до 60 динара. Од свежег воћа, најскупље су трешње и јагоде – по 250 динара за килограм. За оне који купују цене су високе, док они који продају, кажу да су тек толике да могу да покрију трошкове производње. 

Последњих мајских дана на пијачним тезгама разноврсна понуда хибридних и домаћих сорти парадајза и паприке карактеристичних за наше поднебље. Претходне две године у којима је пандемија корона вируса неповољно утицала на целокупну привреду, оставила је трага и на локалну пољопривреду, али и подсетила зашто је производња хране основна и сигурна делатност.

Произвођачи расада задовољни су ове године и кавалитетом и пласманом пресаде. За оне који купују, цена пресаде ове године је висока, а за оне који производе, довољна да покрију трошкове узгоја.

Док не стигне из домаћих вртова, купци на тезгама могу пазарити поврће и воће из увоза и пластеника. Три везе младог црног лука коштају 100 динара, млади купус од 80 до 100 динара. Килограм краставца је од 100 до 150 динара, млади кромпир 120, док ћете за килограм парадајза или паприке дати 200 динара. Најскупље су тренутно домаће трешње и јагоде, па килограм овог „задовољства“ кошта 250 динара.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци