Пријепољски Дом здрaвља остао без вакцина за сезонски грип

Пријепољски Дом здрaвља остао без вакцина за сезонски грип

Вакцина против сезонског грипа у службама пријепољског Дома здравља више нема. За само неколико дана 1600 доза је потрошено, а да ли ће стизати нове дозе у Дому здравља у Пријепољу још увек не знају.

У Дечију службу, Општу медицину и Медицину рада, као и у две здравствене станице – у Коловрату и Бродареву, било је распоређено 1600 доза вакцине против сезонског грипа, 250 више него прошле године. Према речима заменице директора Дома здравља докторке Оливере Ровчанин Крповић, све дозе су потрошене врло брзо, а да ли ће, и када, стизати нове још увек није познато. Ове године су се, наглашава она, вакцинисали и они који претходних година то никада нису радили.

У апотекама у Пријепољу тренутно нема  вакцина против сезонског грипа. Поједине, попут „Вива Дијаб“ и „Тилиа“ очекују да ће им једна количина стићи тек у другој половини новембра.

Што се тиче ситуације у општинама и градовима Златиборког округа, залихе у свим Домовима здравља су при крају. Ово је за Телевизију Форум потврдила епидемиолошкиња Завода за јавно здравље др Александра Андрић. Прве општине које су пријавиле нестанак вакцина биле су Прибој и Нова Варош. Такође, о новим залихама још увек се ништа поуздано не зна, једино што се очекује је испорука још 2000 доза за цео округ, које су планиране још у августу прошле године, али се не зна када ће стићи, каже епидемиолошкиња Александра Андрић.

Вакцинација против сезонског грипа почела је 1. октобра, раније него претходних година, како би се спречио судар короне и грипа. Индикације за примање вакцине су хроничне болести, попут хроничне опструктивне болести плућа, астме, кардиоваскуларних проблема, шећерне болести, бубрежних и неуролошких обољења, ХИВ-а и других обољења код којих постоји смањена способност организма да се избори са вирусима.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *