Пријепољски пчелари подвукли црту – сезона је била успешна

Пријепољски пчелари подвукли црту – сезона је била успешна

Удружење пчелара „Пријепоље“ одржало је свечану Скупштину на којој су сумирали овогодишњи рад једног од најмасовнијих удружења у овом делу Србије.

Свечана седница Скупштине Удружења пчелара „Пријепоље“ се традиционално организује пред крај године, након окончања пчеларске сезоне. Осим предавања, која су о болестима пчела одржали проф. др Зоран Станимировић и др Урош Главинић, ово је била прилика да пчелари обнове чланарине и од удружења добију на поклон календаре. Чланарина се плаћа на основу броја кошница, а чланство пчеларима нуди низ погодности, каже председник Удружења Мирсад Хоџић.

Сву опрему коју удружење поседује набавило је кроз различите пројекте, међутим велики проблем представља недостатак простора у који би све било смештено. Тренутно користе канцеларију у просторијама Црвеног крста, док линије за прераду воска и млинове за шећер држе у простору за који плаћају закуп, што представља велики издатак за удружење, каже Хоџић.

Иако је година почела лоше за пчеларе, наставак сезоне је био знатно бољи, па је Хоџић оцењује као врло добру. Он додаје и да, иако је ове године ливадског меда било у изобиљу, један од циљева удружења је анимирање што више чланова да се определе за селидбу пчела у потрази за богатијом пашом. Тренутно Удружење пчелара „Пријепоље“ има 207 чланова који поседују око 6.670 кошница. Хоџић каже да је стална едукација још један од предуслова за успешно бављење пчеларством, а истиче и велику важност дебатног клуба који одржавају два пута месечно у зимском периоду, на којем међусобно размењују искуства и знање. Управо зато би им било значајно да имају већи простор на располагању у коме би се чешће окупљали.

Подели на мрежама

Повезани чланци