Пријепољски „Стилекс“ производи заштитне маске – Нема зараде, али чувају се радна места

Пријепољски „Стилекс“ производи заштитне маске – Нема зараде, али чувају се радна места

Предузеће „Стилекс“ из Пријепоља је целокупне капацитете прилагодило производњи заштитних маски које продају по симболичним ценама или поклањају онима којима су неопходне.

Предузеће „Стилекс“ има 75 запослених и бави се производњом текстилних производа и душека и прерадом вуне. Пандемија корона вируса у потпуности је зауставила интересовање купаца за њихов програм па је производња заштитних маски излаз и за фирму и за оне којима су маске неопходне.

Власник предузећа „Стилекс“ Есад Хоџић каже да нема ни говора да је ово пословна одлука и прилика за профит, већ невоља. „Буквално, све је стало“, каже Хоџић, наводећи да је ово изнуђен потез. „У наше продавнице више нико не улази да би купио ћебад, душеке, постељине“.

И раније смо производили опрему за клиничке центре и болнице, попут мантила, компреса и постељина, па смо већ имали искуство и технологију, као и материјале, који су сертификовани, каже Хоџић. У међувремену су и друга слична предузећа кренула са производњом маски па је смањен досадашњи притисак на тржишту, али и даље целокупна производња, од више од 5000 маски дневно, има тржиште. Стилекс ће производњу наставити све док за њом има потребе.

У самом „Стилексу“ води се рачуна о безбедности запослених и поштују препоруке, рекао нам је шеф производње Салем Каљић. Он додаје да су се запослени брзо прилагодили производњи маски. „Ништа није тешко, када је потребно народу. Ако треба радићемо и прековремено“, каже Каљић.

За разлику од стандардних медицинских маски, које се производе у огромним серијама на специјализованим машинама, маске се у „Стилексу“ производе ручно и упркос томе су дупло јефтиније. Цена маски је 50 динара за предузећа а 60 динара у малопродајама.

Ова цена је тренутно најнижа у држави и не обезбеђује зараду, али чува радна места запослених у „Стилексу“, каже Хоџић.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *