Пријепољски ватрогасци обележили свој дан у друштву малишана из Бродарева

Пријепољски ватрогасци обележили свој дан у друштву малишана из Бродарева

У склопу обележавања Дана сектора за ванредне ситуације, током којег су уприличене бројне активности,  припадници ватрогасно спасилачког батаљона Пријепоље одржали су јавно-показну вежбу и тактичко-технички збор у Основној школи „Светозар Марковић“ у Бродареву.

Поводом 17. септембра – Дана Сектора за ванредне ситуације и славе ватрогасаца спасилаца припадници и припаднице ватрогасно спасилачког батаљона Пријепоље представили су ђацима Основне школе „Светозар Марковић“ у Бродареву део опреме и возила које користе у свакодневним активностима и приликом интервенција, упознали их са послом ватрогасаца и упутила их на то како да заштите себе и своје најближе у кризним ситуацијама.

Као и приликом ранијих зборова и показних вежби, највећи утисак на најмлађе оставила је употреба пене за гашење пожара.

Учесници су били предшколци и ђаци основних школа као и припадници вартрогасно – спасилачког батаљона са својом припадајућом опремом са којом располажуи возилима. Одазвао се велики број ученика и ученица. Мислим да их је било око 300, без наставног особља. Све је прошло у најбољем реду. Овим путем смо желели да обавестимо грађане о нашем раду, нашим успесима, да је у Бродареву отворена ватрогасно – спасилачко одељење и да грађани могу да буду безбедни и сигурни што се тиче свих активности којима се ми бавимо и обављамо – каже командант Ватрогасно – спасилачког батаљона Пријепоље Душко Матијевић.

Иако је прва асоцијација на ватрогасце гашење пожара, њихов обим посла је знатно шири. Ватрогасно-спасилачки батаљон Пријепоље је обучен за многе акције, а расположива опрема и људство тренутно задовољавају критеријуме за општину Пријепоље, сматра Матијевић.

Поседујемо опрему за рад и спасавање на брзим рекама, моторне и рафтинг чамце, као и опрему за спасавање из рушевина. Ту је и опрема за гашење пожара за дрге хемијске акциденте и остале ствари којима се ми бавимо. Следеће године ће бити конкурс за пријем нових припадника у нашој ватрогасно – спасилачкој јединици. Мислим да ће код нас на располагању бити девет нових радних места тако да млади и здрави људи могу да конкуришу – најављује Матијевић.

На срећу, пријепољски ватрогасци-спасиоци ове године нису имали много интервенција на гашењу шумских пожара. Међутим, због периода сушног времена, који погодује пожарима на отвореном, из ватрогасно сапсилачког батаљона и даље позивају на опрез.

Овим путем бих желео да апелујем на грађане да се уздрже од паљења биљних остатка на отвореном простору, што је Законом и забрањено како би нама олакшали посао, а себи спасили живот – апелује командант Ватрогасно – спасилачког батаљона Пријепоље Душко Матијевић.
Подели на мрежама

Повезани чланци