Пријепољској болници одобрен пројекат за централни довод кисеоника

Пријепољској болници одобрен пројекат за централни довод кисеоника

Општа болница Пријепоље током ове године требало би да добије постројење за централни довод кисеоника, које ће у великој мери побољшати квалитет здравствених услуга. За реализацију овог пројекта средства у износу од 19, 6 милиона динара обезбедило је Министарство здравља.

За решавање проблема централног довода кисеоника руководство Опште болнице Пријепоље задњих пет година је безуспешно конкурисало на више адреса. Захваљујући Министарству здравља, код кога је пријепољска болница поднела пројекат крајем прошле године, овај вишегодишњи проблем ће коначно бити решен.

Одобрена су нам средства према пројекту који смо поднели у износу од 19.600,00 динара. Следећи корак у том поступку је спровођење јавне набавке на којој треба да се јаве заинтересовани учесници који ће до краја одрадити цео тај поступак према пројекту. На тај начин ћемо омогућити да сваки пацијент у свакој болесничкој соби у нашој болници, када је то индиковано, добије кисеоник – каже директор Опште болнице Пријепоље др Зоран Дробњак.

Према речима др Дробњака ова инвестиција ће у великој мери олакшати лечење пацијената и рад лекарима и медицинском особљу, јер ће приступ кисенику бити директан.

На тај начин ће се избећи сви проблеми и све тешкоће са којима смо се сусретали у досадашњем раду, а који су нарочито дошли до изражаја током епидемије када је за већину болесника са упалом плућа кисеоник био једини лек и када смо за једног пацијента били принуђени да обезбедимо по две боце кисеоника, а оне су тешке и до 80 килограма. Све то је представљало велики физички изазов за целу болницу – присећа се др Дробњак.

Динамика спровођења јавне набавке регулисана је законом и има своје временсе оквире. Цео поступак ће се спроводити преко Здравственог центра Ужице, који је дужан да у наредном периоду испуни захтеве које је наложило Министарство здравља. Према пројекту у свакој соби, на сваком одељењу биће инсталиран централни довод кисеоника.

Изнад сваког кревета имаће прикључно место на који ће моћи да се прикачи кисеоник. То ће у великој мери растеретити и рад медицинског особља у интензивној нези и операционој сали, а да не говорим да ће бити испуњени и сви безбедоносни захтеви када је у питању коришћење медицинског кисеоника – каже директор пријепољске болнице.

Изградња постројења захтеваће и одређене грађевинске радове.

У питању је једна просторија од 40 метара квадратних у којој ће да буде смештено то постројење, одакле ће цевима кисеоник бити разведен до свих одељења. Осим тога, биће омогућено и пуњење боца које су мање, које су портабилне, односно транспортне и на тај начин нећемо бити више зависни ни од кога када је у питању чување, транспорт и складиштење медицинског кисеоника – истакао је др Дробњак.

Реализација овог пројекта очекује се током ове године, а његовим завршетком др Дробњак очекује да ће се у огромној мери побољшати квалитет здравствених услуга које пружа пријепољска болница.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци