Припадници ПУ Пријепоље показали хуманост на акцији добровољног давалаштва крви

Припадници ПУ Пријепоље показали хуманост на акцији добровољног давалаштва крви

Поводом предстојећег дана Министарства унутрашњих послова, који се обележава у недељу 23. јуна, припадници Полицијске управе у Пријепољу прикључили су се акцији добровољног давалаштва крви, на којој је своју хуманаст показало je 22 полицијских службеника и службеница, од којих је њих 20 дало крв. Ова акција  је прва у низу активности којом ће Полицијска  управа у Пријепољу обележити  свој дан.

И ове године у оквиру обележавања Дана Министарства унутрашњих послова полицијски службеници и службенице Полицијске управе у Пријепољу одазвали су се акцији добровољног давалаштва крви. Сви вођени истим мотивом, међу онима који су се одазвали овој акцији су углавном дугогодишњи даваоци, мада је било и оних који су тек на почетку своје хумане мисије.

До сада сам крв дао 29 пута. Кренуо сам у ту мисији чисто из хуманитарних разлога, да би помогао другима, јер за мене је то мало, а за дугог много значи. Други тразлог је Дан полиције и желео сам да учествујем у његовом обележавању. Саветовао бих све моје млађе колеге да почну да дају крв, јер је то добро и за њих и за друге – каже припадник ПУ Пријепоље Александар Ћубић.

Дугогодишњи давалац је и Милан Тешевић.

Ово ми је јубиларни 50. пут да сам дао крв. Наравно, разлози су искључиво хумане природе. Имао сам прилику као добровољни давалац крви да се уверим да је Црвени крст Србије излазио у сусрет даваоцима и члановима њихове најуже породице када је то било најпотребније. Моја порука свима је: Дајте крв, јер ваших пет минута, некоме значи много” – поручује Милан Тешевић.

Драгана Радовић се већ неколико година одазива акцијама које организује Полицијска управа у Пријепољу.

Већ пети пут дајем крв и то исккључиво радим из хуманих разлога, јер мојих пет минута некима може значити много. А посебно сам данас срећна што је крв коју дајем намењена колегиници која је на свет, царским резом, донела једног лепог дечака – са поносом истиче Драгана Радовић.

Овакве акције, по правилу привуку велики број давалаца крви, што радује запослене у Служби за трансфузију крви Ужице, одакле се крв дистрибуира у здравствене установе на територији Златиборског округа.

У Служби нам недостају све крвне групе, како негативне тако и позитивне. Следи нам летњи дефицит због годишњих одмора и сезонских радова па бих замолила све грађане који су у могућности издвоје мало времена дођу и дају крв – апелује др Тамара Илић из Служба за трансфузију крви Ужице.

Помоћ у реализацији ове, као и на редовним акцијама, пружио је Црвени крст Пријепоље који покушава да мотивише наше суграђане и суграђанке да постану добровољни даваоци.

Циљ свих акција је да пронађемо нове, односно потенцијалне даваоце који могу да дају крв и тако обезбедимо што веће количине ове драгоцене течности, с обзиром да иде и летњи период, када су многи од нас на годишњим одморима. Дешавају се и разне непредвиђене ситуације, јер је фреквенција аутомобила много већа па се дешавају и удеси… тако да је у овом периоду стално присутна несташица крви, а често су и на минимуму – каже Нада Драгутиновић из Црвеног крста Пријепоље.

Већ наредног уторка у просторијама Националне службе за запошљавање одржаће се нова, овог пута редовна акција, док ће за 15 дана бити одржана акција добровољног давалаштва крви у оквиру обележавања Дана општине.

Подели на мрежама

Повезани чланци