Приводе ли се крају радови на санацији обалоутврде Милешевке?

Приводе ли се крају радови на санацији обалоутврде Милешевке?

Од 1.300 метара, колико је пројектом „Хитни снациони радови на објектима за заштиту вода“ предвиђено да се уради, након скоро две године, санирано је око 900 метара. Тренутно се ради последња деоница која је уједно и најтежа због великог оштећења корита.

Родољуб Вукојевић, власник фирме „Бетон“
Оно што тренутно радимо то је потез од 0 до +415 метара корита Милешевке. Тренутно радимо ово велико оштећење  преко пута Дома културе које је било огромно и следећих дана завршавамо санацију корита, мања оштећења од ушћа до пешачког моста на Милешевци – каже власник фирме „Бетон“, која је ангажована као подизвођач радова, Родољуб Вукојевић.

Радови су прекидани и настављани три пута. Два пута јер се почињало у време, односно невреме,  једном због недостатка новца јер је, наводно, корито Милешевке било оштећено и више него што се могло претпоставити, а било је и других проблема.

Милешевка је бујучна река  и у принципу може да се ради само у ово доба године. Међутим, понекад се финансије не поклопе са условима за рад и управо су то неке колизије које су нас кочиле. Што се тиче уплива воде у Дом културе ми смо преградили Милешевку и премостили да иде десном обалом, међутим, увече је вода улила у приземне просторије Дома из нама несхватљивих разлога. Онда смо поново морали да се сналазимо  како знамо и умемо, а сада су услови заиста добри и како се најављују повљни временски услови, надам се да ће сви радови бити готови почетком августа -. оптимиста је Вукојевић.

Санацијом је обухваћено и ушће Милешевке у Лим које, према речима Вукојевића, има огромна оштећења која ту стоје већ деценијама.

На ушћу су у првобитном стању биле бетонске плоче, између ове каскаде где се Милешевка улива у овај преливни базен и коцкица, које се у пројекту називају системи за смањење енергије Милешевке, јер је она јако бијучна река. Сада се ради санација тог пода, враћају се бетонске плоче на читавој тој површини – истакао је Родољуб Вукојевић.

Санација „коцкица“ овом приликом није предвиђена али се Вукојевић нада да ће се обезбедити средства и за њихову поправку јер осим естетке, оне имају и веома битну функиционалну вредност.

Подсетимо, радови на санацији обалоутврде и дна корита Милешевке од ушћа до Болнице започети су половином октобра 2017. године. Рок за завршетак радова био је 9 месеци. Инвеститор пројекта је Јавно предузеће „Србијаводе“, а првобитна вредност инвестиције процењена је на 8.400 000,00 динара. Извођење радова поверено је шабачкој фирми „Југокоп-Подриње“, а подизвођач је пријепољска фирма „Бетон“.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци