Проблем са водом – Док једни заливају вртове, други немају ни за пиће

Проблем са водом – Док једни заливају вртове, други немају ни за пиће

Потрошња воде у Пријепољу је огромна, систем не може да покрије потребе свих, а предвиђања су да ће се ситуација погоршати, због најављених сушних дана и у августу. Тако кажу из Јавног комуналног предузећа „Лим“, а одговорност за овакво стање виде, пре свега, у злоупотреби воде од стране појединаца, који пијаћу воду користе за заливање вртова.

Иза нас је врло блага зима са мало снега, а од априла није било обилнијих киша које би напуниле водозахвате и изворишта. Кад се на све то дода и нерационална потрошња, онда имамо ситуацију да људи на вишим котама немају воду ни за основне потребе. 

Дође време суша и сви хоће да залију оних својих 500 струка паприка или малина и онда ови на овим вишим котама немају довољно воде. Ми на базену имамо довољно воде за све кориснике ако би се вода користила онако како треба. Ми немамо систем помоћу пумпи, већ је гравитациони – појашњава проблем в.д. директора Јавног Комуналног предузећа „Лим“ Џевад Бегановић.

Када је у питању заливање вртова, Бегановић има јасну поруку.

Ко хоће да се бави пољопривредом, ископа бунар, прикачи се на реку и тако се одржавају вртови, а не користи прерађену воду, која нема економску цену. Значи, да је неко користи за врт била би 100 пута скупља, а ми имамо социјалну цену воде од 33 динара која се користи за пиће. Ово ће се показати да је елементарна непогода, јер се прогнозира да ће цео август бити сунчан и без кише. Морамо се мало дисциплиновати и користити воду како треба – каже Бегановић.  

Одлуком Општинског већа, Комунално предузеће испоручује воду у цистернама за домаћинства на брдским подручјима која нису прикључена на градски водовод. Ову активност општина субвенционише са 2.000.000 динара. Посао се обавља са једним камионом старим више од 40 година.

Замислите, људи горе немају да попију кап воде, а овде људи заливају врт, перу аута, поливају да им не испуца бетон. Они један кубик, са све овом субвенциојом, плате 1000 динара, а људи се овде башкаре за 35 динара. И ту има неких злоупотреба.. људи се баве малинарством и неки за три гајбе малина наруче цистерну воде, а његов комшија не може да дође на ред за воду којом би задовољио своје основне потребе. Ми физички не можемо да постигнемо да допремимо воде колико има поруџбина. Јуче смо претерали седам тура воде, возач није стао ујутру од 6 увече до 9 – забринуто истиче Бегановић.  

Сличан проблем са водоснабдевањем био је 2013. године, али ни тада није било овако алармантно стање, каже Бегановић. Свих овох година знало се да када наступи суша без воде остају Бабине, Јабука, Расно и део Хисарџика, а ове године списак се проширио и са многим другим насељима и местима.

Подели на мрежама

Повезани чланци