Програм енергетске санације – отворен позив за грађане и грађанке

Програм енергетске санације – отворен позив за грађане и грађанке

У циљу унапређења енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећаног коришћења обновљивих извора енергије у домаћинствима у општини Пријепоље расписан је јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова за 2023/24. годину. За десет мера енрегетске санације ове године Министарство рударства и енергетике издвојило је 30 милиона динара.

Овогодишњим програмом енергетске санације домаћинстава предвиђено је 10 мера, за које грађани и грађанке могу конкурисати појединачно или се пријавити за пакет мера  са вишим уделом бесповратних средстава.

Прва од мера односи се на замену спољних прозора и врата за коју се као појединачну меру може добити до 160.000 динара.

За изолацију фасаде или меру изолације крова појединачно се може добити до 250.000 динара, док су максимална бесповратна средства за уградњу котла на гас 90.000,  а котла на биомасу 120.000 динара.

Уградња топлотних пумпи у зависности од принципа рада субвенционисаће се од 190.000 до 400.000 динара као појединачне мере.

Замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора као пратећа мера у пакету суфинасираће се са 150.000 динара. Бесповратна средства за уградњу соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде могу бити до 160.000 динара, док за уградњу фотонапонских соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе  може се добити до 420.000 динара као појединачну меру.

За меру израде техничке документације може се конкурисати као једну од пратећих уз програмом предвиђених мера и суфинасираће се са уделом до 50% бесповратних средстава.

Поред могућности пријаве за појединачну меру грађани имају могућност пријаве за један од пакета мера са вишим уделом бесповратних средстава. Предвиђена су три пакета мера – основни, стандардни и напредни уз одобравања до 55% бесповратних средстава за основни, 60 % за стандардни и 65% средстава од укупне вредности пројекта за напредни пакет.

Јавни позив ће трајати до утрошка средстава, а најдуже до 31. децембра 2023. године. Сви детаљи позива и потребна документација се могу наћи на сајту општине Пријепоље.

Подели на мрежама

Повезани чланци