Прослављен Спасовдан – храмовна слава манастира Милешева

Прослављен Спасовдан – храмовна слава манастира Милешева

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Вазнесење Господње, празник који је у народу познат као Спасовдан. Овај празник је и храмовна слава манастира Милешеве, која је прослављена у присуству верујућег народа.

Прослава Спасовдана, која се у манастиру Милешева обележава више од 800 година, почела је светом литургијом коју је служио епископ милешевски г. Атанасије, са свештенством и монаштвом епархије. У обраћању верујућем народу, епископ милешевски г. Атанасије рекао је да се црква данас радује победи Христовој, који је био послат у срамну смрт, а четрдесет дана после Васкрса је показао себе живог апостолима и уверавао их у царство вечно и отворио небо за човека.

Данас нас све упућује да будемо ближе уз Христа. Да будемо ближе са њим у мислима и осећањима. Данас је дан када можемо сагледати, а црква нас на то и позива целокупан његов подвиг и живот на земљи. Неки кажу да у данашњем дану има и туге јер су се ученици растали од Христа, али то није правилно тумачење. Ученици Христови, ондашњи апостоли и апостоли свих времена укључујући и нас, ме растајемо се од Христа никада. То би било сувише емотивно земаљско тумачење, да растанак физички значи тугу. Међутим, ми се у цркви не растајемо, нити се можемо растати, и ове молитве које смо певали говоре да се Христос узнео на небо не растајући се од оних који верују у њега. Небеса су данас отворена чекајући присуство Духа Светога којег је обећао и послао апостолима и шаље нама на свакој тајни крштења. Ми се увек допуњујемо Христом. Што више човек живи у вери, нади и љубави више се испуњава Христом, односно радошћу – рекао је Епископ милешевски г.Атанасије честитајући храмовну славу монахињама манастира Милешева.  

Након литургије одржан је и литијски опход око цркве и резање славског колача са свештеницима и монахињама.  

Спасовдан је један од десет празника посвећених Господу Исусу Христу, који се обележава 40 дана после Васкрса, и  сећање је на дан када се Исус Христос четрдесети дан после васкрсења последњи пут јавио својим ученицима – дванаесторици апостола и узнео на небо.

Подели на мрежама

Повезани чланци