Прослављен Свети Николај Охридски и Жички – храмовна слава цркве у Коловрату

Прослављен Свети Николај Охридски и Жички – храмовна слава цркве у Коловрату

У Цркви Светог Николаја Охридског и Жичког прослављена је храмовна слава. Радови на завршетку парохијског дома су у пуном јеку а у Црквеном одбору се надају да ће наредну славу црква у Коловрату дочекати потпуно уређена.

Прослављање храмовне славе Цркве Светог Николаја Охридског и Жичког у Коловрату почело је светом архијерејском литургијом коју је служио Епископ милешевски Атанасије са свештенством, након које је уследило ломљење славског колача. Због јаке кише, која је у том моменту падала, изостала је литија око храма. Владика Атанасије је причестио окупљене вернике а беседу је започео поздравом „Христос васкрсе“, рекавши да се у том најпотпунијем поздраву налази све искуство живота, и неба и земље.

Владика Атанасије је у својој беседи окупљене подсетио на живот и значај Светог владике Николаја Велимировића, коме је црква у Коловрату посвећена. Он је рекао да је Свети Николај путовођа за којим треба ићи, који тумачи прошлост, садашњост и будућност, и подсетио на речи Светог Јустина Ћелијског, који је рекао да после Светог Саве није било веће личности међу Србима.

Окупљене је поздравио старешина цркве у Коловрату јереј Небојша Јовановић који је све позвао за трпезу љубави у парохијском дому, који је још увек у изградњи.

Захваљујући бројним донаторима пре две године је обезбеђено 12.000 евра за проширење црквене порте, а у парохијски дом је до сада уложено око 16 милиона динара, каже Бране Петрић, председеник Црквеног одбора, који је заједнички био домаћин овогодишње храмовне славе. Дом је укровљен, омалтан и урађене су електроинсталације а ускоро се ставља и столарија. У Одбору се надају да ће сви радови бити завршени до наредне храмовне славе.

Петрић нам је рекао да се надају и да ће надлежни у локалној самоуправи и ЈП „Путеви Србије“ урадити свој део посла на завршетку радова на кружном току у Коловрату и да ће комплетан простор бити уређен до 3. маја следеће године.

Подели на мрежама

Повезани чланци