Прва Апи комора у Златиборском крају отворена у пријепољском селу Мијане

Прва Апи комора у Златиборском крају отворена у пријепољском селу Мијане

Породица Драгојловић на породичном имању тренутно брине око 80 пчелињих друштава. Бављење пчеларством традиција је у овој породици, а млађи нараштаји решили су да, осим производње меда, прополиса, полена и осталих пчелињих производа, уведу новине које су у складу са светским стандардима. Пре месец дана отворили су прву Апи комору, која се састоји од кошница које су повезане са инхалтором из којих људи могу да удишу лековити ваздух, који има утицај на више болести, међу којима су астма, бронхитис, мигрене, а помаже и у смањењу стреса…

Дарко Драгојловић каже да се пчеларством бави од своје пете шесте године, а да је пре отварања апи коморе, доста истраживао на интернету и да му је највише помогао пријатељ из Словеније.

Третман траје око пола сата, па се направи пауза, мало се прошета па опет…У току дана највише су дозвољена два третмана – каже Дарко који се пчеларством бави из љубави и планира проширење коморе.

Оваквим обликом лечења, али и све популарнијим комерцијалним пчеларством, први су се почели бавити пчелари у Словенији. Дарков деда живео је 94 године, никада није био болестан, а његова породица за то заслуге придаје пчелама.

Вишечлана породица Драгојловић своју будућност види на породичном имању, на коме се осим пчеларством баве и малинарством и озбиљно размишљају о сеоском туризму. Иако се налазе само пет километара од магистралног пута, највећи проблем за остварење планова им представља лош пут до села.

Село Мијане остало је без сталних становника и оживи само током пролећа и лета. Отварање прве Апи коморе и планови породице који се заснивају на повратку, требало би да спрече гашење овог села.

Више у видео прилогу:

 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *