Друштво

,

Особе са инвалидитетом

Први говорни софтвер за слепе и слабовиде на српском језику

Слепе и слабовиде особе у Србији од јуна прошле године имају могућност да све оно што се налази на екрану рачунара или андроид мобилног телефона и чују, захваљујући првом говорном софтверу на српском језику – „Алфанум Даница“. Апликација је бесплатна за све слепе и слабовиде особе у Србији.

Идејни творац говорног софтвера је мастер инжењер информатике и оснивач Удружења корисника асистивних технологија Никола Ђорђевић. Према његовим речима овај софтвер је омогућио слепим и слабовидим особама да користе андроид мобилни телефон на српском језику и да све оно што се налази на екрану мобилног телефона чују. И до сада су слепи и слабовиди имали ту опцију, али како истиче Ђорђевић, сада им је први пут омогућено да на српском језику чују глас који личи на природни људски говор.

Све оно што ви видите на екрану мобилног телефона слепа и слабовида оаоба то може да чује и да на тај начин користи апсолутно све могућности мобилног телефона као и сви други. Могу да пошаљу имејл, да позову некога, да виде ко их зове, прочитају СМС поруку, да посећују друштвене мреже, значи све оно што је везано за текст слепа и слабовида особа то може да преслуша – каже оснивач и члан Удружења корисника асистивних технологија Никола Ђорђевић.

Апликација слепим и слабовидим особама нуди и друге могућности.

Он чак слепим и слабовидим особама делимично описује слике које се налазе на друштвеним мрежама. Рецимо, да су на слици две особе на отвореном простору, да се на слици налази храна итд. Покушава се да се на самом телефону искористи вештачка интелигенција која препознаје оно што је на слици, а ми са нашим говорним програмом практично то можемо да искористимо и да оно што је на слици делимично буде описано – каже Никола Ђорђевић.

Лиценцу да користе софтвер слепе и слабовиде особе моду да добију бесплатно.

Свако ко има андроид мобилни телефон са бар 2 гигабајта РАМ меморије могу бесплатно, ако се обрате Удружењу корисника асистивних технологија, да добију софтвер, да га инсталирају и користе на три уређаја тако што ће да нам пошаљу свој мејл и ми им активирамо лиценцу. Свако ко жели софтвер треба да нам пошаљу име и презиме и број телефона на емаил адресу info@ukat.org.rs – каже Никола Ђорђевић

Девет месеци након промоције софтвера повратне реакције корисника су позитивне.

Заиста су задовољни јер слепе особе не користе мобилни телефом само за позивање и слање порука, већ слепе особе телефон користе као помагал – истиче Никола.

Апликацијом је задовољан и Нерминко Шеховић.

Ова апликација значи доста јер и слепе особе могу да користе мобилни телефон. Може да се прочита писани текст, могу да се сналазим по телефону, упућује ме шта треба да радим тако да умногоме помаже слепом човеку – задовољан је Нерминко.

Овај пројекат од националног значаја и веома битан за слепе и слабовиде, реализовало је удружење за асистивне технологије – УKАТ.

Говорну синтезу је осмислила и израдила компанија Алфанум из Новог Сада, а пројекат је одобрило и са 4 милиона и 750 хиљада динара подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *