Први меморијал “Сеад Хаџифејзовић Бели” одржан у Пријепољу (ВИДЕО)

Први меморијал “Сеад Хаџифејзовић Бели” одржан у Пријепољу (ВИДЕО)

Први меморијални турнир “Сеад Хаџифејзовић Бели” одржан је у сали Основне школе “Свети Сава” у Бостанима. Учествовали су одбојкашки клубови “Борац” из Чачак, “Србијанка” из Ваљева, “Београд” и “Бамби Волеј” из Пријепоља а најбоље на турниру биле су одбојкашице из Београда.

У школи у Бостанима одржан је, први пут, меморијални турнир посвећен Сеаду Хаџифејзовићу Белом, по речима многих, једном од најбољих пријепољских одбојкаша, тренеру и спортском новинару, који је, након дуге и тешке болести,  преминуо 2005. у 43. години живота у Сарајеву.

Суад Хаџифејзовић Бато

“У ситуацији када је био јако болестан одбојка га је вратила у живот. Он је живео за одбојку и умро је у одбојци. Није се предавао никад” каже Сеадов брат Суад Бато Хаџифејзовић.

Турнир су организовали Сеадови саиграчи и пријатељи а технички организатор је Одбојкашки клуб “Бамби Волеј”. Помогли су бројни спонзори а овај пут изостала је помоћ локалне самоуправе.

И када више није могао да активно игра одбојку, Сеад Хаџифејзовић Бели остао је у спорту, као тренер и новинар. У Полимљу је био хонорарни сарадник и технички уредник, а по одласку у Сарајево постао је део редакције Авазовог “Спорта”, тада најчитаније спортске новине у Босни и Херцеговини. Осим новинарства, Сејо је наставио да се бави тренерским послом. Према речима спортског новинара из Сарајева Синана Синановића, као и у пријепољској, оставио је неизбрисив траг и у босанској одбојци.

На отварању турнира кратак, али садржајан, историјат пријепољског спорта, а одбојке пре свега, дао је Улвија Мушовић. О Сеју је говорио пријатељ и колега из “Полимља” Милан Цмиљановић, док је турнир отворила председница Скупштине општине Стана Марковић. Полуфиналне утакмице, игране у преподневним терминима, завршене су идентичним резултатом 3 према 1 у сетовима. У утакмици за треће место “Србијанка” је, са 2 према 0, савладала “Борац”, док су се у финалу састали “Београд” и “Бамби Волеј”. Гошће из Београда славиле су са 3 према 0. Иначе, тренер “Београда” је Пријепољац Дејан Крповић, а за ови екипу наступа и Пријепољка Тамара Крповић. Сребрне медаље и пехар за друго место, одбојкашицама “Бамби Волеја” уручио је председник Спортског савеза Милован Милићевић.

Златне медаље одбојкашицама “Београда” уручивао је Сејов братанац Ирфан, а пехар за прво место брат Суад Бато Хаџифејзовић. Спортски новинар из Сарајева Синан Синановић уручио је пехар најбољој играчици на турниру Тамари Стефановић, одбојкашици победничке екипе.

 

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

2 Comments

  • Miodrag Kijanović , 08/02/2019 @ 09:23

    Pročitao sam vrlo iscrpan i zahvalan tekst Stjepana Horvata “Acta aenigmatica” (45) posvijećen zagonetaču Seadu Hadžifejzoviću. Belog sam, kako mu je bio nadimak, izuzetno dobro poznavao, družili smo se i kroz enigmatiku i van nje. Beli je bio omiljen u gradu. Bio je jedan od najboljih prijepoljskih odbojkaša, kasnije trener. Kao novinar uređivao je sportsku stranu u lokalnom listu “Polimlje”. U drugoj polovini 80-ih godina prošlog stoljeća dijagnosticirano mu je maligno oboljenje jetre. Posle hiruške intervencije, zahvaljujući ne samo sportskom duhu, uspješno se izborio sa bolešću, mada je sa 193 cm visine bio sišao na 48 kg tjelesne težine. Znatno kasnije, 2005. god. Beli je preminuo u Sarajevu. Memorijalni turnir u odbojci u njegovu čast održan je 2017. god. u njegovom rodnom gradu Prijepolju. Sead Hadžifejzović je bio entuzijasta, vedrog duha i veliki zaljubljenik u enigmatiku. Na osnivačku skupštinu Enigmatskog kluba u Prijepolju došao sam iz znatiželje, jer nisam znao ko je inicijator. Do tada sam u beogradskoj “Enigmi” objavljivao križaljke s vremena na vrijeme. Ime Seada Hažifejzovića bilo mi je poznato iz “Čvorove” križaljkaške periodike, ali ja sam dotičnog Seada znao kao Beli, a on mene kao Kijo, a da nismo znali za naše enigmatske hobije. I Beli, a i autor ovog priloga smatrali smo Bjelovar najenigmatskijim gradom na prostoru bivše Jugoslavije. Naručili smo knjigu “Kako sastaviti dobru križaljku” Slavka Peleha i sve enigmatske rječnike od 2,3,4,5 i 6 slova iz “Čvorove” zagonetačke galaksije. Sead Hadžifejzović Beli je zaslužan, a Stjepan Horvat je to i objelodanio, što je Prijepolje zabilježeno na enigmatskoj karti bivše Jugoslavije.

  • Jovan Nedić , 08/02/2019 @ 21:34

    Tekst koji spominje Miodrag Kijanović u gornjem komentaru može se pročitati na blogu “Emigmatika (tupljenje i oštrenje)” OVDJE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *