Пси луталице проблем без решења у пријепољској општини?

Пси луталице проблем без решења у пријепољској општини?

Прошле године из општинског буџета је на име одштете од уједа паса луталица грађанима и грађанкама исплаћено више од 10 милиона динара, док је у овој години до сада за ту сврху потрошено 6 и по милиона динара. Локална самоуправа је пре годину дана ангажовала фирму за послове одвођења паса луталица  са градских улица у азил за псе. Шта се сада може урадити?

„Једини легални начин био би изградња азила. Друга могућност је да се ти пси хватају, да се изврши њихова стерилизација, вакцинација и чиповање, али да се поново врате на место одакле су узети. Никакве радикалне мере по Закону о добробити животиња није могуће примењивати“ – објашњава Небојша Жунић, члан Општинског већа наше општине и додаје да је план за изградњу азила актуелан био још за време заједничке државе Србије и Црне Горе и требало да је се гради у Бијелом Пољу, али све је остало мртво слово на папиру.

psi-2Грађани и грађанке скоро свих насеља суочавају се са проблемом великог броја паса луталица. Сви се слажу да их има много, неки их се плаше, неки не, некога су напали, али већини није свеједно када се нађу очи у очи са њима.

Нису ретки ни напади паса луталица на домаће животиње па су тако пси луталице породици Гојковић из Виницке, у априлу усмртили 4, а пре неколико дана још једну овцу. У оваквим случајевима, општинским средствима се надокнађује 30% штете.

Подели на мрежама

Повезани чланци