Пут кроз Раишњево годинама чека обећану реконструкцију

Пут кроз Раишњево годинама чека обећану реконструкцију

Улица Сестара Цвијовић у Шарампову, на коју се наставља улица за Раишњево, годинама су у лошем стању. О реконструкцији путне и водоводне инфраструктуре у овим улицама исто толико дуго се и говорило, али без помака. Израда пројектно-техничке документације би требало да буде завршена за три месеца, а то је први корак за много пута обећавану реконструкцију у овим улицама.

Асфалтни пут ка Раишњеву изграђен је 80-их година и од тада није реконструисан. Поправљано је и крпљено, планирано, али се увек чекало. Прво, реконструкција моста у Шарампову, затим звршетак обалоутврде Лима и изградња шеталишта. За мештане и мештанке овог насеља и оне који свакодневно користе овај  пут чекање се одужило.

У мају прошле године обезбеђена су два милиона динара из кабинета министра без портфеља Новице Тончева, за развој изразито неразвијених општина, за израду пројектно -техничке документације за реконструкцију правца Сестара Цвијовић – Раишњево, и расписане су јавне набавке за две фазе овог посла. Обе су поверене Пројектном бироу „ХС пројект Сјеница“. Укупна вредност посла је 1.742.000 динара без ПДВ-а, а рок за завршетак пројеката је три месеца.  

Прва фаза предвиђа израду пројектне документације за пут у дужини од једног километра од Шарамповског моста, док је другом фазом обухваћена  деоница од 1,2 километра, односно до моста у Ивању. Предвиђено је пројектовање коловозне конструкције и саобраћајне сигнализације, као и пројектовање расвете, тј. замена дрвених стубова бетонским са лед расветом, као и пројекат реконструкције водоводне мреже.

Заправо, то је почетак, јер ће се тек онда знати обим радова и колико новца ће бити потребно за реконструкцију. У овогодишњем буџету та средства нису предвиђена, али је на основу пројекта могуће конкурисати за средства код неког од министарства или других донатора, каже чланица Општинског већа Душка Бајић и додаје да је изградња колектора канализационог система за ово насеље планирана у оквиру државног пројекта „Чиста Србија“, према ком би кинеска фирма ЦБРЦ (Си-би-ар-си) у наредне три године требало да изгради два постројења за пречишћавање отпадних вода, једно у Пријепољу и једно у Бродареву и око 60 км канализационе мреже.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци