Музички програм „Пут проходан – свира Осмо“ напунио Велику салу Дома културе у Пријепољу

Музички програм „Пут проходан – свира Осмо“ напунио Велику салу Дома културе у Пријепољу

Присутни су имали прилику да на аутентичним снимцима виде и чују Осма, да погледају нека од кола која је  компоновао у извођењу Културно-уметничког ансамбла Дома културе, да чују песме које је Осмо волео да свира, али и различите занимљиве анегдоте и сећања његових пријатеља и родбине.

Током својих теренских истраживања по околини Пријепоља на прикупљању народних игара и песама, кога год сам питао ко је то био најпознатији свирач на народним весељима и игранкама, морао је бити поменут и Осмо Хаџифејзовић. Отуда идеја да пробам да нађем више информација о човеку – не само какав је он био музичар, јер је евидентно колико је он значио за музику овог краја, али и да сазнам какав је он био као човек, неке занимљиве анегдоте о њему, занимљиве приче. Хтео сам да дођем до неких видео и аудио снимака и сл. Нисам имао прилику да упознам Осма док је био жив, али сам желео да се на овај начин упознам са његовим ликом и делом – каже аутор програма Бранко Ћосовић.

Осмо је почео да свира у послератном периоду, када већи део општине Пријепоље није имао струје, а самим тим ни радио, па су свирачи и певачи били посебно цењени.

Осмо је радио у три школе: у Сељашници, Великој Жупи и Ивању. Поред тога, био је незаменљив на свим весељима – увек су сви питали свира ли Осмо, хоће ли он доћи и сл. После рада у школама, он почиње да ради у Текстилном комбинату „Љубиша Миодраговић“ као руководилац за културно – забавни живот, односно руководилац њиховог културно – забавног друштва. Све значајно што се дешавало у Пријепољу подразумевало је и Осма Хаџифејзовића – истиче његов пријатељ и рођак Улвија Мушовић.

Велику љубав према хармоници и свирању Осмо је пренео на своју децу, али и унуке, па су многи од њих постали врсни музичари.

У мојој кући се од малена свирало. Захваљујући њему, стекла сам љубав према музици од малих ногу. Са девет година сам овде у Пријепољу почела да свирам хармонику у Основној музичкој школи, затим се са 11 преселила у Сарајево, где сам завршила основну и средњу музичку школу, а затим Музичку академију и мастер студије у вези са хармоником. Сада предајем хармонику у Основној музичкој школи, бавим се композицијом и читав мој живот је сад посвећен музици – истиче Осмова унука Каћа Сарајлић, професорица хармонике.

Манифестација „Пут проходан – свира Осмо“ један је од три пројекта Дома културе из области бошњачке баштине, које је подржало Министарство културе и информисања.

Организатори истичу да је ова манифестација покушај да се евоцирају успомене на Османа Хаџифејзовића и истакне значај његовог стваралаштва и рада у општини Пријепоље, али и ода почаст за развој културно – забавног живота у периоду од Другог светског рата па до краја деведесетих година прошлог века.

 

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци