Рад институција културе, изградња вртића, фискултурне сале и саобраћајница у Шеховића Пољу теме другог дана заседања СО Пријепоље

Рад институција културе, изградња вртића, фискултурне сале и саобраћајница у Шеховића Пољу теме другог дана заседања СО Пријепоље

Други дан рада Пете седнице Скупштине општине Пријепоље обележила је расправа о раду установа културе и предлозима одлука о откупу земљишта за изградњу дечијег вртића у насељу Бостани и фискултурне сале у Ивању, као и експропријацији земљишта у Шеховића Пољу, за изградњу приступних саобраћајница за нови мост на Лиму. Изабрана је в.д. директорка Туристичке организације Пријепоље, а седница је завршена доношењем Одлуке о измени Статута општине.

Други дан заседања пете редовне седнице Скупштине општине Пријепоље почео је расправом о плану и програму рада Дома културе за и измени и допуни Статута ове установе. Члан Општинског већа Армин Мујезиновић је исказао задовољство што је Дом културе део својих садржаја наменио и публици у Бродареву и похвалио домаћински однос у раду вршитељке дужности директорке Адмире Мостарац. Народна посланица и одборница Самира Ћосовић је истакла да је важно што је велики број планираних садржаја намењен деци и младима, што се након три године поново организују „Дани Сретена Вукосављевића“, као и то што је ова установа код Министарства културе аплицирала са чак 10 пројеката, што је доказ жеље за радом на унапређењу културе у Пријепољу. Представљајући програм рада вршитељка дужности директорке Дома културе Адмира Мостарац најавила је каталогизацију легата Уметничке колоније Милешева, дигитализацију биоскопа, рад на другој фази легализације зграде, враћање хора и тамбурашког оркестра, припрему две дечије и две представе за вечерњу сцену и инсистирање на образовном и васпитном карактеру свих садржаја намењених најмлађој публици, као и свечано обележавање 40 година рада ове установе.

Приликом расправе о раду Библиотеке „Вук Караџић“ указано је на потребу повећања простора за ову установу културе, која би, с обзиром на број библиотечких јединица, требало да располаже са најмање 1200 метара квадратних, док је тренутно сва грађа смештена у мање од 400. Исказана је потреба за обезбеђивањем просторије за смештај легата академика Петра Влаховића, који је породица поверила Библиотеци, и најављена дигитализација архиве радио Полимља.

Током расправе о раду Музеја, речено је да ће програм рада за ову годину бити углавном базиран на представљању Пријепоља и знаменитих Пријепољаца, а радиће се и на наставку етнографских истраживања територије општине Пријепоље и обнови мусале. Постављено је питање обнове рада Меморијалног музеја на Јабуци и спомен куће Владимиру Перићу Валтеру.

Донета је Одлука о изради плана развоја општине Пријепоље за период од 2022. до 2029. године, у року од 12 месеци.

Одборници и одборнице свих странака су посебно подржали предлоге одлука о прибављању земљишта за изградњу новог вртића у насељу Бостани, изградњу фискултурне сале за Основну школу „Бошко Буха“ у Ивању, и експропријацији земљишта за изградњу приступних саобраћајница за Нови мост у Шеховића Пољу. Проширење града на леву обалу Лима је оцењено као један од најважнијих пројеката, што ће помоћи растерећивању саобраћаја, добијању простора за изградњу нових објеката, док ће Пријепоље добити нови изглед, по узору на веће и модерније градове.

За вршитељку дужности директорке Туристичке организације Пријепоље изабрана је архитекткиња Илда Чоловић.

У оквиру расправе о трошковима насталим током ванредног стања изнета је чињеница да је за чишћење снега у планинским месним заједницама у периоду од 11. јануара до 8. фебруара из општинског буџета издвојено 1.150.000 динара, док је за хватање 17 паса луталица 22. јануара потрошено 255.000 динара.

Седница је завршена доношењем Одлуке о измени Статута општине, којом је предвиђено да уместо досадашњих шест, Општинско веће има седам чланова, уз председника општине и његовог заменика.

Подели на мрежама

Повезани чланци