Рад новоизабраног општинског већа затворен за медије

Рад новоизабраног општинског већа затворен за медије

Тек што се са члановима већа у прошлом сазиву дошло до договора да би медији требало да присусутвују седницама већа, нова власт ту могућност  ускраћује изменама Пословника о раду Већа.

Наиме, Пословником општинског већа општине Пријепоље из јула 2012.године члановима 56. 57. и 58. јасно је било дефинисано да је рад већа „доступан јавности путем средстава јавног информисања“. У члану 58. било је наведено  да се јавност рада Већа обезбеђује достављањем позива за седницу средствима јавног информисања и да „ представници средстава јавног информисања имају право да присуствују седницама и његовим комисијама ради обавештавања јавности о њиховом раду“.

Poslovnik
Пословник општинског већа општине Пријепоље из јула 2012. године

Изменама Пословника овај члан је избрисан, тако да су врата за медије, која су у прошлом сазиву тек била одшкринута, сада скроз затворају. Избрисан је и члан 57, члан 56. је промењен и каже се да ће се јавност упознавати са радом већа сазивањем конференција за новинаре и стварањем других услова за упознавање јавности са радом већа (sic!).

novi poslovnik copy
Пословник општинског већа општине Пријепоље из јула 2016. године

Једно је сигурно, услови који су дефинисани новим Правилником рад општинског већа чине нетранспарентним, затварају се врата слободи извештавања, а једном гарантована права и слободе, морају се опет освајати.

Новим пословником дефинисано је и да на седници Већа више неће бити обавезно присуство начелника општинске управе и руководиоца одељења општиснке управе, него ће се позивати по потреби. Такође, секретар Већа неће више обављати послове по налогу начелника општинске управе, већ по налогу општинског већа.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци