Политика

Рад СО Пријепоље у 2019. години: Расправе мимо дневног реда

Rasprave mimo dnevnog reda, verbalni sukobi na granici da pređu u fizičke, obeležili su rad lokalnog parlamenta u godini za nama. U 2019. godini sazvano je šest sednica i jedna po hitnom postupku, a na dnevnom redu su razmatrane 72 tačke.

Локална скупштина – место где се састају представници народа који би требало да доносе одлуке које су у интересу целе заједниице. Теорија каже да би то требало да изгледа тако, а ми смо се током праћења скупштиских заседања локалног парламента у Пријепољу уверили да у пракси ствaри могу изгледати и другачије.

Прва седница у фебруару и одмах је дошло до вербалног сукоба између одборника Санџачке демократске партије Изудина Шантића и члана општинског већа Милана Гачевића (више у видео прилогу).

Без сукоба није прошла ни трећа седница у прошлој години. Током расправе о наративном и финансисјком извештају о раду у прошлој години Центра за социјални рад, дошло је до вребалног окршаја одборника Странке правде и помирења Самира Тандира и одборника Демократске партије Санџака Бахрије Бегановића (више у видео прилогу).

Како је почела година, тако се и завршила – вербалним сукобом.. На последњем скупштинском заседању председник ОО Странке правде и помирења Самир Тандир обратио се одборнику Санџачке демократске партије Изудину Шантићу речима: „Мајмуне један, да се доведеш у ред…“.

Између инцидената било је и одлука?

У фебруару је усвојен Статут општине Пријепоље. Али, ни тако важан документ није заокупио пажњу одборника и одборница, већ је расправа отишла у другом смеру. Констатција одборника Санџачке демократске партије Есада Хоџића да је добро што је новим Статутом предвиђен Савет за развој општине, јер сматра да председник општине нема добар и стручан тим људи око себе, изазвало је незадовољство у редовима  позиције. Скупштинска говорница послужила је да се говори о томе колико је тренутни тим добро уигран, а како је тим који је предводио у претходној власти отприлике губио утакмице у сваком изазову и да су општину Пријепоље закуцали за дно девастираних општина, за шта ће им требати још 4-5 мандата да поправе ствар.

Ово и свако наредно скупштинско заседање протећи ће без присуства одборника Двери, који су одлучили да бојкотују рад скупштине. При том ставу, рекли су, остаће све док се не испуне захтеви протеста ‘1 од 5 милиона’ и омогуће „слободни и поштени избори“.

За крај марта сазвана је друга седница у години за нама на захтев 15 одборника и одборница опозиције којим су тражили разрешење садашње директорке и именовање новог директора или директорке Центра за социјални рад у Пријепољу. За усвајање овог закључка гласало је осам одборника и одборница, девет је било против и троје уздржаних и предлог опозиције није прихваћен.

Од овог захтева  одборници опозиције неће одустати ни на наредним скупштинским заседањима. Још један безуспешан покушај да се о овоме расправља био је 22. јула, када је седница сазвана на захтев одборника опозиције и која је трајала седница само пола минута. Дневни ред са 4 тачке дневног реда: разрешење директорке Центра за социјални рад Пријепоља, Информација о затварању несанитарне депоније Стањевине, извођење радова на санацији пута Kоловрат – Сељашница и обележавање јубилеја 800 година манастира Милешеватра  није било интересантно за одборнике позиције. У  салу су били присутни само одборници опозиције.

Након што је одложена у јулу због недостатка кворума, односно бојкота одборника позиције  24. седница скупштине општине настављена је два месеца касније и закључена је без расправе. Дневни ред од четири тачке инициран  од 1/3 одборника опозиције, није усвојен. Седница скупштине општине Пријепоље трајала је кратко, тек онолико да се  прочитају тачке днвеног реда, изброји број присутних, утврди кворум и дневни ред, гласа …

Два дана касније, одржана је седница по хитном поступку са једном тачком дневног реда: први ребаланс буџета. Сматрајући ову седницу незаконито сазваном, одборници опозиције су на позив Хоџића, напустили скупштинску салу. Они су сматрали да је начин на који је сазвана седница, пратило низ нерегуларности. Прво на шта су указали је да 25. седница није могла бити заказана, док се не заврши двадесетчетврта. Председница Скупштине Стана Марковић рекла је да је потражила и мишљења од ресорних министарстава и да јој је потврђено да је претходна седница протекла регуларно.

Основни разлог за сазивање седнице по хитном поступку било је повећање масе зарада за буџетске кориснике и овај ребаланс је техничког карактера, образложио је испред предлагача председник општине Драгољуб Зиндовић. Од новембра запослени у локалној самоуправи примају плату већу за осам одсто, запослени у предшколској установи за девет одсто, док је проценат повећања зарада запосленима у Музеју, Туристичкој организацији и Дому културе 10 одсто. Све је то захтевало да се ребалансом обезбеди додатних 38 милиона 143 хиљаде динара.

На наредној 26. седници скупштине општине Пријепоље која је одржана 19. Новембра, председница скупштине Стана Марковић саопштила је да даје оставку на место председнице скупштине из личних разлога.

На последњем заседању у протеклој години за новог председника скупштине изабран је  одборник Српске напредне странке Марко Свичевић и усвојен и буџет за 2020. тежак милијарду 330 милиона динара, 120 милиона динара су пренета, нереализована средства из ове године. Председник ОО СДП Есад Хоџић оценио га је као најгори буџет у задњих 10-ак година, а предсдник општине Драгољуб Зиндовић као развојни. Више од 100 путних праваца наведено је под ставком капиталне инвестиције, због чега Хоџић каже да је очигледно да је ово предизборни буџет, који је једна од одборница опозиције назвала „буџет од куће до куће“. Једино питање око кога су се сложили и власт и опозиција јесте колико је извесно да ће планирани буџет бити реализован.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *