Радионица у Новом Пазару – креирање видео садржаја уз употребу мобилних телефона

Радионица у Новом Пазару – креирање видео садржаја уз употребу мобилних телефона

Како би унапредила  професионалне и етичке стандарде  и узвештавању локалних и регионалних медија, Мисија ОЕБС-а у Србији је за представнике и представнице медија из југозападног дела Србије, организовала радионицу која је за циљ имала да учесницима пружи неке од основних вештина потребних за савремено видео новинарство. То укључује и могућност снимања и монтаже прилога мобилним телефонима. Радионица је одржана у Новом Пазару, а међу учесницима су били и представници Телевизије Форум.

На петодневној радионици у Новом Пазару осам медијских професионалаца  унапредило је своје вештине снимања и монтаже уз употребу мобилних телефона. О томе како да визуелни медијски садржај учине професионалнијим и привлачнијим за своју публику, савете су добили од два искусна новинара и медијска консултанта из Велике Британије, Керола Сиоме, бившег продуцента и Роја Сачија, бившег уредника телевизијске мреже Би Би Си.  

Циљ ове радионице је двострук. Први је да помогнемо учесницима да направе боље прилоге са аспекта визуелних ефеката као и са аспекта самог садржаја вести. А процес свега тога је управо дискусија о томе шта је то добра прича и шта чини добро новинарство. Такође, ради се и о публици која нас гледа. Други циљ ове радионице јесте да помогнемо учесницима да користе мобилни телефон на професионалан начин. Мобилни телефони данас су јако моћни алати, можете са њима да снимате, монтирате или пак преносите програм уживо -објашњава циљ ове радионице медијски консултант и дугогодишњи новинар Би Би Сија Керол Сиома.

Ово није први пут да ова двојица стручњака држе овакве радионице.

Према нашим искуствима из прошлости, сви прилози које смо гледали на крају радионица су били одлични и све су их пуштали на својим станицама или онлине. Надамо се да ће се исто догодити и ове недеље. Али важна је порука да не буду само ти прилози добри, већ да учесници одавде понесу нове вештине које ће користити свакодневно на свом послу, али и да их поделе са својим колегама – истакао је Рој Сачи.

Радионици су присуствовали представници и представнице медијских кућа из Новог Пазара и Пријепоља. С обзиром да је употреба мобилних телефона у савременом извештавању постала уобичајена пракса, ова радионица им је била од велике користи.

Ово искуство је за мене врло значајно, а верујем и за све колеге које су овде. Сви смо ми већ дуже време присутни у медијима, на овај или онај начин, али овде имамо прилику да од људи који су радили за озбниљан медиј, какав је ББС, научимо нешто ново. Посебан акценат стављен је на мобилно новинарство. Колико год да смо дуго у медијима, увек има нешто ново да се научи, а ово је идеална прилика за то – каже новинар портала „А1tv.net” из Новог Пазара Емир Личина.

Међу учесницима и учесницама је било медијских радника свих генерација.

Ја сам заиста дуго у овом послу, више од 25 година, али сам после толико година схватила да данас људи више воле да гледају те кратке видео форме. Без обзира на моје претходно знање које имам у новинарству, овакве радионице ми заиста много значе да научим неке нове технологије и да се прилагођавам новим трендовима – каже уредница портала “Free media“ Амела Бајровић.

Радионица за креирање видео садржаја уз употребу мобилних телефона само је један од начина на који Мисија ОЕБС-а у Србији помаже унапређењу положаја локланих медија.

Мисија ОЕБС-а од свог оснивања, односно од када смо почели да радимо у југозападној Србији, а то је негде 2005 – 2006. година, има ту идеју да унапређивањем професионалних и етичких стандарда у извештавању локалних и регионалних медија омогући заједницама у овом делу Србије што квалитетније информисање, али и да публка на националном нивоу добије што квалитетније, провереније и објективније информације из овог дела земље – каже Срђан Ђурђевић из медијског одељење Мисије ОЕБС-а у Србији

Ову радионицу Мисија ОЕБС-а у Србији је организовала у циљу бољег информисања грађана у Србији.

Подели на мрежама

Повезани чланци