Радмило Ђуковић из Пљеваља најбољи на 9. Косачкој моби у Каменој Гори (ВИДЕО)

Радмило Ђуковић из Пљеваља најбољи на 9. Косачкој моби у Каменој Гори (ВИДЕО)

У Каменој Гори, код Етно домаћинства „Мајкина душа“ у Шаиновом крају, одржана је 9. Косачка моба. За најбољег косача проглашен је Радмило Ђуковић из Јабучна код Пљеваља, који је већ три пута побеђивао у Каменој Гори. Очување традиције је главни мотив организатора и учесника.

Косачком мобом Удружење грађана „Мајкина душа“ и Каменогорци, уз помоћ Туристичке организације Пријепоље, настављају да чувају традицију од заборава. Код домаћина Жељка Кијановића, председника Удружења, и ове године окупили су се косачи и гости из многих крајева Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Након окупљања у Етно домаћинству „Мајкина душа“ косачи су се упутили на ливаде у Шаиновом крају где је, након што је скуп благословио протојереј-ставрофор Богдан Кувеља, почела моба и такмичарски део. А резултат је зависио и од алата и од знања, јер је све подједнако важно, кажу косачи.

Ове године трочлани жири су чинили проф. др Драго Вуковић, Гојко Јањушевић и Бајо Томашевић. Вуковић, редовни професор Универзитета у Источном Сарајеву, родом из села Раћева, на тромеђи општина Пријепоље, Бијело Поље и Пљевља, каже да је у времену глобализације очување идентитета и традиције најважније код оваквих манифестација.

За такмичење се пријавило 13 косача од којих се 8 надметало у финалу. Оцењивана је брзина, стил кошења и квалитет урађеног посла, а тројица првопласираних су парцелу ширине два и по метра косили у једном откосу, што је знатно теже.

Жири је за најбољег прогласио Радмила Ђуковића, којем је ово четврта победа у Каменој Гори. Друго место припало је Славољубу Човићу а треће прошлогодишњем победнику Драгољубу Кијановићу.

Подели на мрежама

Повезани чланци