Радован Јокић: Култура је оно што нас учи животу

Радован Јокић: Култура је оно што нас учи животу

Уметничка колонија „Милешева“ већ пола века на једном месту окупља еминентне уметнике и уметнице из земље и иностранства. Савет колоније се труди да у сваком сазиву буду уметници  са завидним искуством и биографијама, различитог креативног и уметничког израза. Другу годину за редом међу учесницима колоније су и представници ресорних министарстава, прошле године из Србије, а ове године из Црне Горе. Њихов боравак у Пријепољу смо искористили да поразговарамо о значају подршке културним и уметничким иницијативама каква је и Колонија „Милешева“.

Министарство културе Републике Србије већ дуги низ година подржава рад Уметничке колоније „Милешева“, која обележава пола века постојања. Осим финансијске помоћи, која је од непроцењивог значаја, прошле године из ресорног министарства је стигла и уметничка подршка, јер се међу осам учесника нашао и помоћник министарке културе за савремено стваралаштво Радован Јокић. Ове године присуствовао је отварању изложбе 49. сазива. Представио је своја дела, која ће остати у богатом легату колоније, али је и овога пута говорио у име министарства културе.

Министарство препознаје и свесно је управо оних пунктова, односно маркера који су јако битни, а које ми препознајемо као приоритете. То је пре свега оно што је живело и пре нас и што има некакав дух и снагу да живи даље. Међутим, све то не може без вредности тако да је то вредност коју није тешко препознати. Ми, као земља, смо дуги низ година пролазили кроз разне кризе, кроз разне нестабилности тако да оно што чини једну нацију, односно један народ жилавим јесте управо непоколебљива намера да буду културни – сматра помоћник министарке културе за савремено ставралаштво у Влади Републике Србије Радован Јокић.   

Међу 14 овогодишњих учесника и учесница јубиларног, 50. сазива Колоније у Пријепољу борави и заменица министарке културе за културно-уметничко стваралаштво у Влади Црне Горе Милена Мијовић Дурутовић.

Сам рад министарства у великој мери зависи од ентузијазма малобројних запослених. Ми министарство доживљавамо као једну велику институцију. Ту је, ипак, један мали број запослених. Трудимо се да препознамо посвећеност, рад и квалитетне програме и све то подржавамо у мери у којој је све то могуће, а чини ми се да су људи задовољни тим односом који имамо – истиче заменица министарке културе у Влади Црне Горе Милена Мијовић Дурутовић.

Визуелна уметница и кустоскиња Музеја савремене уметности у Црној Гори  каже да се ресорно миистарство труди да помогне све културне и уметничке иницијативе.

Увек би могло и више. Ја сам пре свега уметница. Од скора сам помоћница министарке културе тако да познајем и рад са друге стране. Чини ми се да сви морамо очекивати мало више од себе, мало више личног труда и рада улагати, а наравно држава, односно општина су ту да  помогну све те напредне иницијативе – каже Мијовић Дурутовић.

Министарство културе се, како каже Радован Јокић, труди да на целој територији Србије препозна и подржи управо овакве бисере каква је Уметничка колонија „Милешева“.

Не мислим ту само на финансијска средства. Подршка је у оном моменту да ви разумете о чему се ради и колико је култура супстанцијални део друштва. То значи да је она једна од детерминанти да ли ћемо ми бити успешни или ћемо пропасти. Значи култура јесте супстанцијални део. Без ње не познајете начин живота, а када не познајете начин живота ви онда грешите, чак иако сте економски успешни. Питање је колико ће то дуго трајати. Јер култура је оно што нас учи животу, а уметност поготово, преиспитивању, размишљању и тражењу некаквих нових, прихватљивих или неприхватљивих могућности, али без нових могућности ви стојите у месту, а то значи пропадање – закључује Јокић.

Јокић се нада да ће Уметничка колонија „Милешева“, коју сматра културним благом наше земље, под велом Белог Анђела наставити да траје још дуго година, а да подршка министарства културе, али и целе државе никада неће изостати.

Подели на мрежама

Повезани чланци