Рано откривање и свеобухватна терапија кључни у борби против рака дојке

Рано откривање и свеобухватна терапија кључни у борби против рака дојке

Рак дојке је у Србији водећи малигни тумор у оболевању и умирању жена. Управо зато је 20. март – Национални Дан борбе против рака дојке, међу значајним датумима Календара јавног здравља, чијим се обележавањем указује на распострањеност ове болести и важност превентивних прегледа и раног откривања ове болести.

У Србији се 20. март као Национални дан борбе против рака дојке обележава од 2013. године. Атмосфера и схватања у друштву су након 11 година у многоме другачија, сматрају у Саветовалишту за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“ из Ужица које је било једно од покретача обележавања овог датума на националном нивоу.

И раније је то била тема, али је сада видљива тема и жене са раком дојке су постале видљиве и о томе се отворено прича. Говори се о томе како да изађу из тога и како да одраде превентивне прегледе. Разлика је и у томе колико се друштвених субјеката уплело, осим Министарства здравља. Велики је број капмања и велики је број удружења, за разлику од тог времена када је било три, четири удружења у Србији, данас их је десет која се баве женама оболелим од рака дојке – истиче психолошкиња и председница Саветовалишта „Јефимија Славица Симић.

Према евиденцији опште болнице у Ужицу у 2022. години забележно је 230 новооткривених случајева рака дојке у Златиборском округу, док је у 2021. регистровано 200 жена са овим малигним тумором. Скриниг и рано откривање уз свеобухватну терапију су кључни у борби против ове болести.  

Скрининг је доступан. Требало би да се свака жена обавезно јави на преглед када добије позив. Немојте да постављате дијагнозу саме иако добијете можда неки налаз који захтева неку допунску дијагностику. Дођите до доктора да вас упути шта даље да радите и знајте да је рак дојке излечив – апелује специјалисткиња хирургије и онкологије у Општој болници Ужице др Маја Гулан.  

Последњих година било је помака у терапији која се користи у лечењу рака дојке. Примена иновативне терапије, даје наду да ће проценат излечивости ове врсте тумора бити много већи у будућности?

Сада практично рак дојке лечимо на нивоу ћелије, на нивоу гена радимо поправке и уништавамо те неке механизме који утичу на раст и развој туморске ћелије. Скоро сам била на састанку на Онколошком конгресу у Новом Саду где смо управо причали о свим тим иновативним лековима и нека предвиђања су да ће за десет година и неки облици тзв. олигометастатске болести где се ради о метастази у једном органу моћи да се излече – објашњава др Маја Гулан.

Пружање подршке женама обухвата подршку на више нивоа, подршку лекара, физијатара, психолога, жена које су се избориле са овом болешћу… Ипак, чини се да овај круг подршке за жене није још увек потпуно изграђен.

Систем би требало да да све потребне облике подршке. Ми то још увек немамо. На срећу имамо нека удружења пацијената и пацијенткиња која се баве том врстом подршке и помажу на искуственом, емотивном, психолошком, информативном и здравственом плану. Да посаветују које физијатарске вежбе да радите, шта да једете, како да решавате перике… Са друге стране да та подршка не буде само док сте у процесу лечења него имате и прилику да радите на сопственом развоју, односно да кренете даље у живот ојачане и да у болести препознате опомену која вам је рекла „Живот који си до сада живела није био добар за тебе, пробај да промениш нешто да би од сада живела боље“ – поручује Славица Симић.

Подели на мрежама

Повезани чланци