Расписана јавна набавка за пројекат реконструкције ОШ “Владимир Перић Валтер”

Расписана јавна набавка за пројекат реконструкције ОШ “Владимир Перић Валтер”

Општина Пријепоље расписала је јавну набавку за израду пројектно – техничке документације за реконструкцију Oсновне школе „Владимир Перић Валтер“ са доградњом базена. Из локалне самоуправе кажу да је ово први конкретан корак ка реализацији пројекта реконструкције о коме се прича претходних шест година. Све се одвија према плану некадашње Канцеларијe за јавна улагања, а сада Министарства за јавна улагања Републике Србије. За ову намену Општина Пријепоље је издвојила 10,5 милиона динара.

Јавном набавком за израду  пројектно – техничке  документације за реконструкцију Oсновне школе „Владимир Перић Валтер“ прецизирано је да би изабрани пројектант требало да уради идејно решење ради прибављања локацијских услова, идејни пројекат ради прибављања грађевинске дозволе и пројекат за извођење.

Надамо се да ћемо са том документацијом завршити до краја године, а да ће на пролеће коначно почети реконструкција, а средства чекају од 2017. године. Све после што долази не зависи од нас, на нама је да завршимо документацију коју је требало можда завршити и пре пет година – каже председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Колико нерешено питање легализације поједних делова школе може успорити реализацију овог пројекта?

Нас ништа не омета да ми радимо пројекат реконструкције, а све остало ћемо решавати у мимоходу. Да ли су то делови који нису легализовани, да ли имају одобрење за изградњу, а немаjу за употребу, то ћемо решавати у наредним месецима. Имамо ситуацију да је овде урађена документација само за изградњу базена, а реконструкција школе за коју се и дају средства, није урађена. Тако да се у почетним корацима кренуло од крова ка темељима, а ми сада идемо од темеља ка крову – каже председник Попадић.

Пре шест година, када је први пут озваничено да су школе „Владимир Перић Валтер“ и „Бошко Буха“ у Ивању изабране за реконструкцију, говорило се да је за обе потребно око 80 милиона динара. Која сума ће бити неопходна само за „Валтер“, знаће се по завршетку пројектне документације.

Нећу да калкулишем, ја сам у разговору са министром видео да овде уопште није битна сума. Битно је да је школа номинована, да ће се она реконструисати средствима Министарства за јавна улагања, па колико се покаже пројектном документацијом да ће реконструкција коштати, за толико средстава ће се расписати и јавна набавка, коју ће спровести Министарство, а не ми – појашњава Попадић.

Урбанистички пројекат за доградњу и реконструкцију објекта Основне школе „Владимир Перић Валтер“, 2017. године урадила је фирма „Сити планерс“ из Београда. Њиме је предвиђена изградња базена, али не градског, већ мини базена намењеног само ђацима школе. Тако ће бити предвиђено и новим пројектом, а димензије базена ће бити 25 са 12 метара.

Сада ћемо да видимо шта ће показати пројектно-техничка документација, али мислим да неће бити довољно да то буде градски базен, већ ће моћи да се користи у сврху образовања и спорта. Ми свакако радимо на томе да Пријепоље коначно добије базен, у потрази смо за локацијом, а буџетом за наредну годину издвојићемо средствa за изградњу базена, само ето тренутно имамо проблем око локације – обeћава Попадић.

За првог човека највеће и најстарије школе у Пријепољу Милинка Мићовића реконструкција се чека предуго, што је одложило многе пројекте опремања школе.

Моја кривица је што ја нисам тражио на конту 5 да се раде прозори, да наставим са тим. Нисам слао захтеве, да сам слао могао бих после да причам да ли су одобрили или нису. Нисам то урадио из незнања, јер сам размишљао да ће то кренути много пре, да не улажем додатна средства. И ово што смо урадили 2018. године то ће све бити бачено. Гледао сам да не бацамо те паре, да урадимо нешто друго, јер сам очекивао да ће се раније почети са реконструкцијом – каже Мићовић.

Оно што ће бити изузето из пројектно – техничке документације је котларница, јер се Општина Пријепоље нада да ће бити конкретизована идеја о изградњи централне котларнице на биомасу.

Подели на мрежама

Повезани чланци