Расподела медијског динара у Пријепољу – Већ виђена куповина медијског простора у партијским медијима

Расподела медијског динара у Пријепољу – Већ виђена куповина медијског простора у партијским медијима

Пријепољска општинска власт и даље протежира медије из Прибоја, Новог Пазара, Чачка и Ужица као лидере у информисању грађана општине Пријепоље. Од девет милиона динара опредељених за информисање грађана и грађанки општине Пријепоље, 5. 600.000 динара или 62 одсто, је додељено пројектима медија ван општине Пријепоље а 3.400.000 пријепољским медијима. Код одлучивања о пројектима за суфинансирање медијских садржаја такозване стручне комисије се и даље руководе диктатом власти и средства додељују подобним медијима а не медијима који професионално информишу грађане и грађанке у јавном интересу. Све је већ виђено и скоро пресликано из прошлогодишње расподеле.

Ако је неко и помислио да власт може почети да се понаша одговорно и да средства грађана општине Пријепоље усмери, пре свега, за информисање грађана/ки општине Пријепоље, а не за куповину медијског простора у подобним, партијским  медијима, преварио је се. Вук длаку мења, али не и ћуд.

Формирање посебне комисије од стране Општинског већа општине Пријепоље, која је анализирала извештаје о реализацији прошлогодишњих медијских пројеката  намењених информисању грађана, било је само продавање магле наивнима и  привид да се жели одговорно понашање у расподели медијског колача.

Поново су, и ове године, средства додељена медијима који би по свим правилима конкурса и потписаних уговора  требали да врате новац додељен у прошлој 2020. години јер нису реализовали пројектом планиране медијске садржаје. Конкретно ради се о ТВ Прибој из Прибоја, ТВ Санџак из Новог Пазара и ТВ Златар из Нове Вароши. Уместо тога ове телевизије поново добијају средства за исте, нереализоване, или сличне наслове пројеката – ТВ Прибој је поново предложила „Пријепољски мозаик“ и за то добила 1.800.000 динара, ТВ Санџак је подржана са 1.300.000 динара за пројекат „Наш лијепи Санџак – Пријепоље“  и ТВ Златар из Нове Вароши са 400.000 динара за Вести – ТВ Златар. Ни једна од ове три телевизије није реализовала медијске садржаје за које су у прошлој години добиле средства из буџета општине Пријепоље о чему смо већ писали.

„Све за спорт“ је назив пројекта Телевизије 5 Ужице којој је додељено 1.200.000 динара. О проблемима дивљих депонија општине Пријепоље медијски ће се бавити Глас западне Србије уз подршку од 800.000 динара, а маркетиншка агенција Снежане Деспотовић из Ужица „Вест медиа прес“  ће за 100.000 динара радити на пројекту „Моја перспектива у Пријепољу“.

Знамо да се грађани и грађанке Пријепоља, као и Пријепољци широм света, информишу путем медија Форума жена Пријепоља – Телевизије Форум и Портала Форуминфо. Али што би то било важно за доносиоце одлука о расподели средстава из буџета који пуне ти исти грађани и грађанке. Тако пројекат портала Форуминфо који је требало да се бави  екологијом, одговорним управљањем отпадом  и заштитом животне средине… није подржан. Ове проблеме ће, по одлуци комисије и председника општине Владимира Бабића, боље сагледати медиј из Чачка.

Други пријепољски  портал – ПП медија,  који је свакој власти по вољи, и ове године бива подржан са милион динара за пројекат под називом „Пољопривреда – производња здраве хране“.  На овом порталу, иначе, најчешће можете прочитати „професионално“ копиране текстовe других медија и  саопштења и вести са општинских сајтова. Прошле године је за 4 текста  на порталу добио 900.000 динара. 600.000 динара је плаћао обраду фотографија и 300.000 постпродукцију?  Прошло је прошле године па ево, богами, и ове.  Исто то ће радити и ове године али за мало већу суму од 1.000.000 динара.

Телевизија Форум је подржана са 1.600.000 динара за пројекат „Пољопривредни и туристички потенцијали – шанса развоја општине Пријепоље“. Информативно предузеће „Полимље“ за пројекат „Мој град је мој рад“ са 600.000 динара. Телевизија Форум и Полимље су једини медији који запошљавају професионалне новинаре и новинарке. Телевизија Форум  је за 13 година изградила професионализам у информисању и призната је  не само у Србији већ и у региону, а Полимље још увек чува  деценијама грађен новинарски професионализам у новинарству  у  Пријепољу.  Новопридошли медијски посленици, уз подршку власти, мисле да је  један човек и компјутер довољан за информисање грађана и грађанки. За продавање информација и урушавање кредибилитета професије можда и јесте, али не и за информисање у јавном интересу.

Мирјана Теодоровић ПР Веб портал Инфо Пријепоље подржан је са 200.000 динара за „Информисање јавности о активностима локалне самоуправе са освртом и дешавањем у Србији и Пријепољу која су битна грађанима Пријепоља по виђењу портала Пријепоље инфо“.  Ауторки овог текста није јасно о чему ће информисати овај портал грађане Пријепоља али је доносиоцима одлуке да се овај портал подржи све било јасно и прихватљиво.

Подели на мрежама

Повезани чланци