Равноправном поделом неплаћеног рада до родне равноправности

Равноправном поделом неплаћеног рада до родне равноправности

Савремени начин живота у коме су и мушкарац и жена запослени, захтева искорак из патријархалне поделе послова на мушке и женске. Како би једна породица била функционалнија, а оба партнера имала могућност да остваре своје потенцијале у друштву, све обавезе у домаћинству и бризи о деци би требало да буду равноправно подељене.

Неплаћени рад у виду бриге о деци и старијима, спремања и распремања је захтеван, исцрпљујући и понавља се сваког дана, а видљив је само онда када га нико не обавља. Углавном тек када мушкарци дођу у ситуацију да морају сами да брину о кући и домаћинству, схватају колики је обим послова које на основу патријархалне поделе обављају претежно жене. Равноправна подела послова у домаћинству важан је корак ка остваривању родне равноправности као предуслова за напредак и развој целокупног друштва.

За сваки рад који се одвија у заједници је потребна подела одговорности, како би та заједница била здрава, због тога мислим да је подела рада у кући, у којој сваки члан породице равномерно носи терет који тражи једно домаћинство јесте изузетно важна, пре свега због здравља и мира у кући и због изградње једног доброг породичног односа – каже новинар и активиста из Пријепоља Владимир Даниловић.

Његов пријатељ Виктор Ратковић каже да је са рођењем његове три кћерке почео другачије да гледа на родну равноправност, јер жели да оне одрастају у праведнијем друштву у коме сваки грађанин и грађанка има могућност да равноправно ужива сва законом гарантована права без дискриминације.

Сагласан је са тврдњом да само уз равноправну поделу послова жена може да оствари своје потенцијале и професионално се афирмише.

Подела послова је један од најважнијих сегмената у којима се огледа равноправност полова, мушкараца и жена, и то је природна ствар. Ако имате више обавеза у кући, самим тим ћете имати мање времена да се посветите свим другим активностима, што у погледу неке рекреације, што у погледу других активности – истиче Ратковић.

Даниловић додаје да равноправна подела посла значи више слободног времена за све чланове породице, јер сваки посао који се подели, буде пре завршен. То би, додаје он, од посебног значаја било за жене, које према традиционалној подели данас обављају већину послова у домаћинству, јер би на тај начин могле више да се укључе у политику, рад месних заједница, да раде на својој едукацији и усавршавању.

Кроз разне едукације и медијске садржаје Форум жена Пријепоља већ две деценије ради на унапређењу родне равноправности и побољшању положаја жена, чему доприноси и пројекат „Неједнака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“, који спроводи у сарадњи са Агенцијом Уједињених Нација за родну равноправност и оснаживање жена, а уз подршку Британске амбасаде и владе Уједињеног краљевства.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *