Разврставањем смећа и рециклажом до нестајања сметлишта

Разврставањем смећа и рециклажом до нестајања сметлишта

Разврставање комуналног отпада у општини Пријепоље је почело пре пет година акцијом „Очистимо Србију“, када је било постављено неколико контејнера за одлагање папира и пластике. Убрзо је у прекограничном пројекту Јавно комунално предузеће добило 48 пластичних контејнера за разврставање отпада и две пресе, који су и данас у функцији, каже Џевад Бегановић, руководилац радне јединице Управљање отпадом у ЈКП „Лим“.

Иако контејнери за различите врсте отпада у нашој општини постоје већ неколико година, култура разврставања отпада је још увек у самом повоју. Неколико контејнера је намерно или непажњом наших суграђана и суграђанки већ уништено, док су остали распоређени на најпрометније локације у пријепољској општини.

„На почетку смо имали по четири контејнера на 12 локација, који прихватају картон, стакло, пластику и метал. Сад је тих контејнера мање јер су на пар места уништени. Имамо их код школе у Бостанима, код манастира Милешева, код Основне школе „Владимир Перић Валтер“, у Винограду, код зграде код новог моста, код Електродистрибуције, а раније су били и на Коловрату и у Бродареву код спортских терена“, каже Бегановић.

Испресована амбалажа је намењена тржишту. У овој години је продато само 10 тона картона, док 2 тоне пет амбалаже и нешто најлона чека бољу цену у складишту Јавног комуналног предузећа.

„Тренутно нису неке цене на тржишту, али ми смо решили да то радимо и истрајаћемо до краја. Отпад увек продајемо фирмама које имају дозволе и овлашћења за откуп секундарних сировина“, истиче Бегановић.

Да би комунални отпад доносио више користи и да се не би стварала локална сметлишта, неопходно је да разврставање отпада постане законска обавеза свих грађана и грађанки.

Бегановић каже да би за озбиљнији процес рециклаже било неопходно обезбедити потребне машине, али да је најважнија решеност целе заједнице да се укључи.

„Потребно је да се укључи цела општина, са комуналним предузећем и свим структурама како би се пре свега омогућило грађанима да одвајају отпад на лицу места. Сви би ми требало да код куће у посебне кесе одвојимо сухи отпад – флаше, стакло, папир, картон, оно што је чисто, јер би један посебан камион ишао само за тај отпад који би могао да се рециклира. Сав други мешовити отпад би се посебно одлагао и он би ишао на депонију“, предлаже Џевад Бегановић, руководилац радне јединице Управљање отпадом у ЈКП „Лим“.

Да би овакви предлози могли да заживе и у пракси, потребан је законски оквир који би подстакао становништво на одговорнији однос према отпаду, али и обезбедио адекватне услове за одвајање у домаћинствима, а затим и за складиштење и прераду отпада на одговарајућим локацијама.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци