Реална слика Пописа 2022 – заједнички циљ БНВ-а и општине Пријепоље

Реална слика Пописа 2022 – заједнички циљ БНВ-а и општине Пријепоље

Да предстојећи Попис становништва који ће се у Републици Србији спровести у октобру да реалну слику становништва и имовине – била је тема састанка представника Бошњачког националног вијећа и представника општине Пријепоље. Резултати пописа су основа за остваривање националних колективних права напомињу у Бошњачком националном вијећу.

У сусрет предстојећем Попису становништва у Србији, Бошњачко национално вијеће је иницирало састанке са представницима општина Пријепоље, Нова Варош и Прибој како би овог пута добили реалну слику становништва, за разлику од Пописа 2011. године, када је део становништва, али и бошњачких политичких партија бојкотовао попис.

Резултати пописа су заправо битна алатка сваке државе у доношењу Планова развоја, тако да ће од резултата пописа зависити развој у свим областима живота, али и опредељена средства са републичког нивоа у области здравства, образовања, инфраструктуре… Бошњачко национално вијеће има обавезу и надлежност да позове Бошњаке да се одазову попису и изјасне онако како осјећају – истакла је након састанка председница Бошњачког националног вијећа Јасмина Цурић.  

Цурић напомиње и да ће у сарадњи са РЗС, Бошњачко национално вијеће имати своје представнике у комисијама на републичком и националном нивоу, као и да ће се овај попис спроводити електронски по методологији Еуростата и да ће бити могуће да се упишу људи који тренутно физички нису присутни или су у иностранству, а испуњавају услове за држављанством републике Србије.

Ово није само попис броја становника, већ и попис домаћинстава и станова. Људи који нису тренутно присутни ту, уколико овде имају кућу или стан, они користе инфраструктуру једне заједнице. Неки су само месец, два у иностранству, неки пола године и на основу ове статистике држава планира и опредељује средства једној заједници – додала је Цурић.  

Да је сарадња са Вијећем као кровном институцијом Бошњака који чине половину становништва у Пријепољу важна у предстојећем попису сматрају и у локалној самоуправи.

Заједнички циљ свих нас је да тај попис буде што квалитетније урађен и да коначно ове застареле податке ажурирамо. Саставни део пописа би требало да буде и имовина којом једна породица располаже и циљ нам је да се попис реализује што квалитетније – рекао је председник општине Пријепоље Владимир Бабић.  

Бабић је апеловао на грађане и грађанке Пријепоља да се пријаве на позив за пописиваче на којима је захтеван и одговоран посао. За попис у нашој општини потребно је 70 пописивача.

Подели на мрежама

Повезани чланци