На платоу Дома културе уприличен севдах уз сок од руже

На платоу Дома културе уприличен севдах уз сок од руже

О начину припреме сока од руже говориле се Мелка Хаџагић и Азра Мемовић, које мирис руже асоцира на најлепше успомене и враћа у детињство.

Ја сам то прво се сусрела од моје нане која је гајила те руже. Правио се сок, слатко.. онда та ђулса – густа ружа – каже Мелка Хаџагић.

И Азра Мемовић примењује оно што је научила од мајке.

Ја баш имам посебну старинску ружу која има баш пријатан и лијеп мирис. Сад већ овој омладини то и није толико интересантно, они сад више воле кока – колу – уз осмех додаје Азра.

Оркестар „Таслиџа“ из Пљеваља постоји већ три године и на репертоару су им углавном севдалинке.

Ми често гостујемо у државама бивше Југославије и свугде људи воле севдалинку и она је нешто најлјепше што се могло овом поднебљу догодити – каже Емир Прекић из оркестра „Таслиџа“ из Пљевља.

Програм је организовао Дом културе са циљем  очувања традиције и културе Бошњака.

Када сам конципирао програм,  гледао сам оно што је у основи бошњачке културе, где се негује и ружа и вода и цвијеће. Управо то ми је био мотив, да донекле заборављени култ руже ставим опет у први план. И наравно севдах.. покушао сам да те две компоненте саставим, јер опет је у бошњачкој баштини севдах је незаобилазна ствар – каже уредник Програма за бошњачку култру Ибро Аличковић.

Програм је релаизован уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије  у оквиру конкурса неговања и заштите културне баштине националних  мањина.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *